МИФ 2021: Преходът в България, приключил или не. Ден трети

Третият ден на Младежкия икономически форум (МИФ) 2021, организиран от Студентския съвет, се проведе хибридно – в аула „Максима“, платформата MS Teams и на живо в социалните мрежи на университета. Гост-лектор беше г-н Стефан Софиянски, политик, бивш служебен министър-председател и кмет на София през периода 1995 г. – 2005 г.

Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Стефан Софиянски и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС)

Последният ден от МИФ 2021 беше открит от Ангел Стойков, който направи ретроспекция на изминалите дни, през които бяха дискутирани темите за икономическият преход в България през последните три десетилетия и последиците върху обществото от COVID-19: „В рамките на три дни имахме възможността да обсъдим изключително актуални и иновативни теми, които ни касаят не само като студенти, но и като активни граждани на обществото. Въпреки трудната епидемична обстановка, успяхме да проведем тези събития за всички студенти в УНСС онлайн и присъствено.“ Той благодари на всички за участието във форума през трите дни и подчерта колко важно за всички от Студентския съвет е да отбележат осемнадесетото издание на събитието.

Ангел Стойков

„Това е последен ден от МИФ 2021 и поздравявам всички за организацията на събитието и избора на тема. Днес е 10-ти ноември и ние сме на правилното място с правилните хора, които могат в детайли да ни разкажат за икономическия преход в България. Студентският съвет заслужава адмирации за това, което прави в тази обстановка и ние винаги сме готови да откликнем, за да могат тези интересни събития да продължават да се провеждат“, подчерта ректорът. Той призова студентите, които се включват, да бъдат активни, да задават въпроси и да не спират да поемат инициативност в подобни събития.

Проф. Димитров

Даниел Парушев също поздрави Студентския съвет за организацията на събитието и благодари за възможността да участва: „Това е изключително актуална тема, която е представена през погледа на човек, който е бил част от прехода. За тези 30 години са се променили много неща, за които повечето от нас знаят и помнят, но детайлите в процеса ще можем да разберем именно от г-н Стефан Софиянски.“

Даниел Парушев

„Благодаря на всички присъстващи за интереса, който проявявате, за мен е чест да съм тук пред вас. Много е важно да знаем какво е преходът и как протича, защото по темата липсва достатъчно яснота. Аз съм личен участник в събитията, които се случиха и  ще се опитам да ви ги представя възможно най-обективно“, каза г-н Софиянски.

Стефан Софиянски

По време на лекцията, той обхвана различни въпроси, засягащи прехода на България, организационните процеси в държавата, съставянето на обществения ред, свободата на словото и грешките в изминатия път.

По време на лайф стрийма във Фейсбук страницата на университета и на Студентския съвет

Гостът беше посрещнат с много въпроси от публиката – присъствено и онлайн, относно мнението му за кризата с COVID-19, какво смята за икономическото състояние на България преди и сега и какво да очакваме при влизане в еврозоната.

Присъстващите в аулата спазваха стриктно противоепидемичните мерки

От името на Студентския съвет Ангел Стойков връчи на г-н Стефан Софиянски почетен плакет за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ. Лекторът остави послание в Почетната книга на Студентския съвет.

Посланието в Почетната книга гласи: „Успех, скъпи приятели! Не позволявайте на никой да посегне на амбициите ви. С желание, познание и работа човек може да постигне всичко.“

Почетни плакети за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ получиха също гл. ас. д-р Никола Танаков, преподавател в катедра „Регионално развитие“ и докторант Мартин Петков.

Обща снимка с присъстващите в аула „Максима“ студенти

Пълен запис от последния ден на МИФ 2021 можете да гледате във видеото.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС