МИФ 2019. Ден втори. Левон Хампарцумян: Четете книги и трупайте опит, естественият интелект никога няма да ви подведе

Гост на Младежкия икономически форум през втория ден беше и председателят на Българския форум на бизнес лидерите г-н Левон Хампарцумян,, който изнесе лекция на тема „30 години пазарна икономика“.

Ние младите, трябва винаги да се стремим да се учим от хората с по-голям жизнен и професионален опит, а днес имаме възможността да се срещнем с една изключителна личност в лицето на г-н Левон Хампарцумян. С тези думи председателят на Студентски съвет Ангел Стойков поздрави госта и представи богатия му професионален път.

Ангел Стойков

Ректорът приветства г-н Хампарцумян като подчерта, че неговият професионален успех безспорно се дължи и на факта, че е възпитаник на УНСС. Проф. Статев определи госта като човек, който обича да се среща с млади хора, посреща с радост предизвикателствата и е доказал, че се справя успешно с тях.

Ректорът проф. Стати Статев

През годините винаги съм се опитвал да бъда в баланс със себе си и не само да свърша работа, но и да помагам на младите хора така, както са помагали на мен моите професори. Ако човек не е амбициозен, не може да постигне нищо, а свръхамбицията е лош съветник. Затова бъдете умерено амбициозни, обърна се към студентите г-н Хампарцумян.

Г-н Левон Хампарцумян

В своята лекция гостът направи анализ на състоянието на българската икономика, финансовия и банковия сектор от 90-те години на миналия век до днес и изложи своята прогноза за бъдещото им развитие. Г-н Хампарцумян разгледа трансформацията във финансовия сектор в първите години на прехода, кризата в българската икономика до приемането на валутния борд, като посочи ползите от него. Кризите са неизбежни и непредвидими, но ползата от тях е, че не се повтарят по един и същи начин и водят до създаването на нови, по-стабилни механизми и регулации за тяхното преодоляване, посочи банкерът. Той се спря на консолидирането на банките и изтъкна разумната фискална политика на България от 1997 г. насам, както и създаването на модерни регулации в банковия сектор, актуални и в днешно време.

По време на форума

Добре управляваната институция е умерено печеливша, с доволни служители, предлагащи внимателно обслужване и отношение към клиентите – така според банкера работи правилното управление на процесите в дадена икономическа система. Той посочи, че бъдещето успешно развитие на банките се крие в постигането на процесно базиран растеж, а не на продуктово базиран растеж, защото продуктите товарят процесите и създават трудности в управлението. Г-н Хампарцумян посочи, че въпреки развитието на технологиите и автоматизирането на финансовите услуги, което ще доведе до намаляване на банковите клонове, той остава скептичен към заплахата изкуственият интелект да измести естествения интелект, защото модерните системи винаги изискват човешка намеса, а способността за взимане на правилните решения е била и винаги ще бъде човешко качество, което не може да бъде заместено от изкуствения интелект. Затова четете книги и трупайте опит, за да бъдете успешни. Естественият интелект никога няма да ви подведе, посъветва студентите г-н Хампарцумян.

В зала „Тържествена“

В Златната книга на Студентския съвет г-н Хампарцумян написа (на снимката долу): „Благодаря за вниманието на следващото поколение, което е по-доброто копие на нашето“.

Председателят на Студентския съвет Ангел Стойков връчи почетен плакет на г-н Левон Хампарцумян за значим принос в развитието и утвърждаването на МИФ (на снимката долу).

С почетен плакет за значим принос в развитието и утвърждаването на МИФ беше отличен д-р Станимир Стаматев, заемал различни позиции в УНСС през годините: член на Академичния съвет и на Съвета на настоятелите на УНСС, председател на Комисията по социално-битовите въпроси на учащите (КСБВУ). Човек, който се е раздавал през годините и е допринасял за успешното осъществяване на работата на Студентския съвет, посочи при връчването на плакета Ангел Стойков.

Д-р Станимир Стаматев и Ангел Стойков
Проф. Стати Статев, г-н  Левон Хампарцумян, д-р Станимир Стаматев и Ангел Стойков (отдясно на ляво)
Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС