Студентският съвет при УНСС почете паметта на Апостола на свободата

На 19.02.2022 г. Студентският съвет при УНСС, съвместно с Националното представителство на студентските съвети в Република България и студентските съвети в страната, поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в София по случай 149-та годишнина от обесването на Васил Левски.

Председателят на СС при УНСС отбеляза значимостта на делото на  Апостола: „Васил Левски губи живота си на бесилото, но се превръща в символ на безсмъртие и нестихваща борба. Един човек, гордост за цяла нация и поколения. Не е случайно, че и до днес Апостолът е почитан и е идиализиран от българина. Благодарение на дейността му, днес ние сме свободни, а думите му продължават да звучат в ума на всеки от нас. „

В знак на почит присъстващите запазиха минута мълчание.

През текущата година отбелязваме 149 години от смъртта на Васил Левски, човека, когото нацията определи като най-великия българин.

Той отдава живота си за Освобождението на България от турско робство. Неговата всеотдайност и нравствената му чистота са причина в народната памет той да остане като Апостол на свободата.

На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на София е изпълнена смъртната присъда на Левски, която хвърля революционното движение у нас в дълбока скръб. Бесилото, прекъснало живота му, е било издигнато на мястото, където днес е неговият паметник.

Неговите думи остават във времето като нарицателно за делото и личността му:

„Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

„И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия (и) Македония.“

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС