Студенти от УНСС с призови места в националния конкурс „Студент на годината“

На 8 април 2022 г. се проведе 15-то издание на конкурса „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети, под патронажа на президента на Република България – Румен Радев. Събитието бе проведено в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Негови официални гости бяха: акад. Николай Денков –  министър на образованието и науката, Надежда Йорданова – министър на правосъдието, народни представители, представители на ректорските ръководства на университетите и др.

Студенти от цялата страна имаха възможност да кандидатстват със своите постижения в 14 категории, класифицирани съобразно областите на образование и професионални направления.

Делегацията на Студентски съвет при УНСС бе част от зрителите на събитието, за да подкрепи студентите, участници в конкурса.

Проф. Цветана Стоянова- заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и проф. д-р Мирослава Раковска- заместник-ректор по учебната дейност бяха част от официалните гости и представители на ръководството на УНСС по време на събитието.

Университетът за национално и световно стопанство се открои с победители в две категории.

Призът в категория “Стопански науки” връчи доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и на НБС ВОН-КНСБ, на Елена Таракова, студентка в 4-ти курс, специалност “Счетоводство” и “Бакалавър на годината” в конкурса на Студентски съвет при УНСС – “Студент на годината 2021”. Елена е участвала в множество проекти с икономическа насоченост, финалист е за Югоизточна Европа в Световното студентско състезание „Schneider Go Green“ 2021 и печели стипендията на фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на знания в областта на икономиката на името на акад. Евгени Матеев.

„Благодаря на Националното представителство на студентските съвети за възможността да участвам в този конкурс. Имаме една обща цел – да покажем, че младите хора на България могат, трудят се, справят се, мотивират се и са тук и сега!„ – заяви победителката.

Наградата за категория “Правни науки” беше връчена от Надежда Йорданова, министър на правосъдието, на Росица Тонева, студентка 5-ти курс, специалност “Право”. Участвала в множество състезания, Росица завършва университета Сорбона и Университет Корнел, Юридически университет в Париж, както и LBS (Лондонско бизнес училище), Обединено кралство – магистърска степен по Мениджмънт. Завършва с отличие – в топ 10% от всички завършили Бизнес и международни отношения, и е представител на класа за програмата. Избрана е за представител на класа в LBS Consulting Club и LBS Family Business Club.

 „Щастлива съм да виждам толкова млади, будни и амбициозни хора. Благодаря на организаторите за тази прекрасна инициатива, която насърчава всички нас и ни показва, че сме тръгнали по правилния път, а именно пътят на знанието“, сподели в благодарственото си слово призьорката.

За челната тройка в категория “Хуманитарни и социални науки” успя да се пребори Антонина Лозанова, студентка 3-ти курс в УНСС, специалност “Медии и журналистика”. Тя е участвала в множество национални и студентски творчески проекти, част е от редакционния екип на „Вестник на УНСС“. За най-голямото си постижение определя класирането и сред 100-те най-талантливи студенти по журналистика според Британския съвет в програмата „Future News Worldwide“ през 2021 г. Наградата за категория „Студент-доброволец“ беше връчена от проф. д-р Мирослава Раковска. „Изпитах гордост за това, че студентското движение е поставило началото си в УНСС и нашият университет винаги е подкрепял неговото развитие от началото. Горда съм, че наши студенти получиха две отличия. Тази вечер ще връча една специална награда. Убедена съм, че това са най-добрите студенти-доброволци. Да бъдеш доброволец – това е да имаш голямо сърце. Предайте тази добрина, която имате на всички млади хора.“ – сподели проф. Раковска. Тя връчи приза на Стефан Иванов от МУ – Пловдив.

След излъчването на победители във всяка категория, г-н Даниел Парушев обяви, че НПСС е взело решение да награди със специална награда за принос към организацията акад. Николай Денков.

„За да съществува Националното представителство на студентските съвети, то трябва да има и добър партньор. Благодарим на Министерството на образованието и науката, в лицето на акад. Денков за доброто сътрудничество!“

Официалната церемония по награждаване завърши с връчването на голямата награда – „Студент на годината 2021“. Отличена за най-добрата сред най-добрите бе Цветелина Стефанова, студентка в Русенски университет.

Цялата церемония може да я проследите тук:

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС