Проведе се Националният приз „Студент на годината“ за 2023 година

На 1 март, Националното представителство на Студентските съвети в Република България проведе 17-тото издание на конкурса „Студент на годината“. Домакин на тазгодишното издание бе Университета за национално и световно стопанство, като то се проведе под патронажа на министър-председателя на България – акад. Николай Денков.

Студенти от цялата страна имаха възможност да кандидатстват със своите постижения в 15 категории, класифицирани съобразно областите на образование и професионални направления.

Бакалавър и магистър от УНСС спечелиха първо място в две от категориите.

В категория „Чуждестранен студент в България”, призът спечели при Пьотр Герги. Той е молдовски гражданин, който се обучава в специалността „Международни и икономически отношения“ в УНСС. Неговата награда бе връчена от Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа и доц. д-р Драгомир Стефанов – главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти в УНСС.

Антонина Лозанова, магистър в УНСС, специалност „Връзки с обществеността“ спечели първо място в категория „Хуманитарни и социални науки“. Нейната награда бе връчена от ректорът на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров и от парламентарният секретар на Министерството на труда и социалната политика – Станимир Бояджиев. „Присъстваме на прекрасна церемония, на която талантливи студенти получават заслуженото признание, което всички ние им оказваме.“ – подчерта проф. Димитров

Проф. д-р Димитър Димитров покани на сцената гл. ас. д-р Даниел Парушев, председател на НПСС в мандата 2020-2024 г., за да му връчи статуетка на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на университета, за издигане авторитета на Националното представителство на студентските съвети в Република България и принос за развитието на сътрудничеството му с УНСС.

„Много благодаря за тази неочаквана награда. Много се радвам, че вече ще бъда част от екипа на УНСС като асистент доктор. Благодаря на ректора, благодаря на научния ми ръководител проф. Стоянова и вярвам, че с желание за работа и вяра в науката България ще има много добри дни“, каза гл. ас. д-р Даниел Парушев.

Ивелина Петкова, студент от III-ти курс на специалност “Международни икономически отношения” спечели второ място в националния конкурс „Студент на годината“, категория „Стопански науки“.

Наградите й бяха връчени от  Цветослав Димов, главен финансов директор и ръководител направление „Стратегия, финанси и управление на данните“  в Банка ДСК, и Ивайло Шотев, зам.-министър на икономиката и индустрията.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети – г-н Ангел Стойков сподели: „Разглеждайки кандидатурите за тазгодишното издание на конкурса в мен се породи изключително чувство на гордост. Гордост, че представлявам толкова активна, можеща и амбициозна студентска общност. В тези различни 15 категории ще видим хора, които прославят България – не само у нас, но и извън пределите й. Радвам се, че имам възможността да бъда тук сред вас! Продължавайте да постигате целите си и да работите в името на науката!“.

УНСС беше домакин на XVII издание на „Студент на годината – 2023“, а официалната церемония се проведе в аула „Максима“. Конкурсът се организира от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и отличава най-успешните и активни студенти на България.

Да връчат наградите на най-добрите студенти, бяха поканени министър-председателят на България – акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков, министърът на младежта и спорта – Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните – Кирил Вътев, министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, министърът на електронното управление – Александър Йоловски, министърът на околната среда и водите – Юлиан Попов, кметът на Столична община – Васил Терзиев, акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, ректорът на УНСС и главен секретар на Съвета на ректорите проф. д-р Димитър Димитров, както и ректори, заместник-ректори и представители на още 15 висши учебни заведения.

Тази година кандидатури в конкурса „Студент на годината“ 2023 бяха  подадени от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища. Техните кандидатури бяха оценени от експертно жури от 22-ма участници.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС