20 000 студенти на УНСС вече могат да учат онлайн

Най-големият университет в страната внедри дигитална обучителна платформа за 48 часа

След двудневна денонощна работа на своя ИТ екип, УНСС успя да премине към онлайн обучение за всичките си близо 20 хиляди студенти. Това стана часове след като на 13 март беше въведено извънредно положение в страната и бяха преустановени присъствените занятия.

От понеделник (16 март) УНСС със заповед на ректора проф. Димитър Димитров премина изцяло на онлайн неприсъствено облачно обучение, базирано на продукта Microsoft Teams.

Какво се случи? Университетът „мигрира“ от физическата си сграда на бул. „Осми декември“ в Студентски град към своя нов виртуален дом в рамките на домейна unwe.bg. Това стана благодарение на наличната Office 365 инфраструктура, към която са интегрирани електронните профили на преподавателите, студентите и служителите на УНСС. За всяка отделна дисциплина за различните специалности има създадени отделни виртуални „аудитории“ в MS Teams, в които студентите и преподавателите се срещат посредством електронните си профили. Приложението може да се използва с лекота както на десктоп, така и на мобилни устройства.

Разбира се, възможни бяха и различни други решения: Zoom, Google Classroom (с ограничено безплатно предлагане във връзка с епидемиологичната обстановка), Moodle, дори YouTube, Faceboook, Skype. Университетът обаче избра именно MS Teams с оглед на интегралното решение на проблема изцяло въз основа на наличната електронна инфраструктура. Редом с това, възможностите на това приложение за преподавателска и студентска работа са изключително широки – до степен на пълноценно „дигитално“ преживяване за работа в аудитория: споделяне на работни плотове и пространства, файлове, съвместна работа върху тях, поемане на контрол над студентски компютър, дори изнасяне и обсъждане на презентация от студент пред цялата група. Всичко това – интегрирано с електронните пощи и календари на студентите в УНСС.

След успешните тестове в събота и неделя, от днес чрез дигиталната платформа преподавателите и студентите вече изцяло преминават на онлайн обучение. Нашите ИТ специалисти направиха възможно в разписанието и в преподавателските календари да има бутони за директен достъп до съответните „виртуални аудитории“ за преподавателите и техните студенти. От тази седмица вече се провеждат и първите онлайн лекции и упражнения.

Академичната общност на УНСС успя да покаже дълбокия смисъл на китайската поговорка, че „всяка криза е възможност“. 20 000 студенти и 1000 преподаватели показаха пълна мобилизация и енергия и успяха да преминат към онлайн режим само в рамките на един уикенд.

Както писа един наш преподавател: „Постигнахме непостижимото: пълна миграция към онлайн #unwebg кампус с готови виртуални аудитории за университета с най-много студенти. В такъв мащаб и с такава скорост ние сме Пионерите в страната“.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС