Тържествено беше открита 99-ата академична учебна година

„Днес отново сме в аула „Максима“, където по традиция откриваме всяка нова учебна година. И днес тя е тържествена, пълна с настроение, с усмивки и красиви млади лица, с дух на академизъм и достолепност, с чисти трепети и градивен оптимизъм, с много очаквания и надежди.“ С тези думи проф. д.ик.н. Стати Статев за осми път като ректор на УНСС приветства студенти, преподаватели и служители с новата 99-а учебна година. Гости на тържеството бяха г-н Димитър Радев, управител на Българска народна банка, възпитаник на УНСС, и доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Р България и преподавател в нашия университет.

По традиция тържеството в аула „Максима“ започна
с химните на България, ЕС и Gaudeamus igitur

На 21 май – рождения ден на УНСС – започна обратното броене до неговата 100-годишнина. Днес, с откриването на 99-ата учебна година, започва и обратното броене до юбилейната стотна учебна година.

„Скъпи първокурсници, „Добре дошли в УНСС!“. Сега най-важната ви задача е да инвестирате в себе си, защото вашето образование е вашата гаранция за успешна кариера. Предстоят ви интересни учебния занятия при едни от най-авторитетните български преподаватели и учени, сериозна подготовка, запознанства с колеги, приятелства, които остават за цял живот“, обърна се ректорът към новоприетите студенти. Той им пожела „да имат самочувствие, са бъдат отговорни и амбициозни: „Обичайте УНСС, гордейте се с него, давайте своя принос за неговото добро име – с посещението си на лекции, с уважението си към преподавателите и колегите, с цивилизованото си поведение и доброто си възпитание. Вярвайте в себе си, бъдете смели и любознателни, почтени граждани и добри хора, търсете истината и я защитавайте. Не предавайте достойнството и честта – вашите, на вашите семейства, на УНСС. Вярвам, че ще бъдете част от елита на България, който УНСС създава вече един век.“

Ректорът

„Има две причини, поради които съм тук днес – лична и институционална“, заяви г-н Димитър Радев, управител на БНБ. „Личната е свързана с факта, че съм възпитаник на УНСС и се гордея с това. Радвам се, че има и други поводи, с които да се гордеем, че сме завършили този университет, след като друг възпитаник на УНСС – г-жа Кристалина Георгиева – ще встъпи официално на позицията на управляващ директор на Международния валутен фонд“, посочи той.

Г-н Димитър Радев

„УНСС е институцията, която готви голяма част от кадрите за нашия банков сектор и за БНБ. При всички превратности на времето това е била най-важната връзка между нашите институции. Убеден съм, че традицията ще бъде продължена по достоен начин“, заяви г-н Радев и пожела успешна учебна година.

Г-н Радев чете своето послание в Златната книга
В знак на благодарност проф. Статев връчи на
г-н Радев статуетка на проф. Стефан Бобчев

В приветствие от името на Студентския съвет неговият председател Ангел Стойков пожела на всички повече разум при вземането на сложни решения: „Нека не забравяме: всички работим за по-доброто бъдеще на нашия университет.“ Студентският лидер се обърна към първокурсниците: „Знайте, че пътят към успеха не винаги е лек. Не прекланяйте глава пред трудностите, които ще ви сполетят, не позволявайте на възможностите, които откривате, да отминават покрай вас, без да се възползвате от тях. Знайте, че несполуките ще ви съпътстват и не всичко ще бъде успех и щастие в трудния път на висшето образование, но знайте също така, че този път вие ще го помните винаги. С всички тези нови предизвикателства които ви очакват, вие ще бъдете изправени пред трудността да се изградите като самостоятелни личности. Бъдете смели и дръзки, бъдете хора, трупащи знания и умения, но и не забравяйте да бъдете лоялни и верни на своите приятели, на своите семейства и на вашите разбирания“. В края на речта си председателят на Студентския съвет завърши с цитат от Алберт Айнщайн, с който да мотивира колегите си, които тепърва ще се сблъскат с предизвикателствата:

“Образование е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в училище.“

Г-н Ангел Стойков

По традиция присъстващите поздрави и студентът, приет с най-висок бал. Тази година това е Радина Елчинова, първокурсничка от поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“.

Радина Елчинова

„Както всяка приказка, така и нашата си има своето начало. Начало, което ще ни предостави безброй страници на щастие, букви любов, съдби на герои и път към самите нас. Идва време лентата на живота да се завърти. Днес вървя по непознати улици, срещам нови хора и прекрачвам друг праг. Всичко е толкова различно. Знам, че отправям поглед към необясними чудеса, вечни знания, истински приятелства и безмерна обич. Всеки ден университетът ще ни предоставя сцена, на която ще се сблъскваме с различни характери, интересни гледни точки и нестандартни идеи“, каза Радина. На своите колеги тя пожела „да влагат в изпълнението на поставените задачи цялото си сърце, ум и душа, да имат вдъхновен поглед към успешното развитие“.

След тържеството бяха поднесени венци на паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС

video
play-rounded-fill
Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС