Илиян Чабуклийски: Студентският съвет ще продължи да бъде на ваша страна, ще продължи да защитава вашите интереси и да работи за подобряване на студентския живот

Тържествена церемония за откриването на 105-тата академична година на Университетът за национално и световно стопанство се проведе на 17 септември, в аула „Максима“. Ректорът на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров и председателят на Народното събрание на Република България – Рая Назарян, която е възпитаник на нашия университет, откриха новата академична 2024/2025 учебна година.

„Вълнението и радостта, които изпитвам в този момент, са споделени от всички в тази зала, защото днес поставяме началото на едно ново пътуване в знанието, в професионалното развитие и в личното израстване.“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС – Илиян Чабуклийски и отбеляза: „Студентски съвет при УНСС винаги е бил ангажиран с подкрепата на студентите и създаването на възможности за тяхното личностно и професионално развитие. През изминалите години ние работихме усърдно, за да създадем по-добри условия за обучение, да организираме разнообразни инициативи, които да допринесат за развитието на академичния живот. Нашата цел е да бъдем гласа на студентите и да работим за тяхното благополучие и успех. През новата учебна година Студентски съвет ще продължи да бъде на ваша страна, да защитава вашите интереси и да работи за подобряването на студентския живот. Искам да благодаря на ректора за доброто партньорство, вследствие на което бяха направени редица промени в университета и в студентските общежития. Бяха направени редица подобрения в университета и в студентските общежития. Успешно бяха ремонтирани 3 блока ремонтирани още 2, поради което базата е с ограничен капацитет и със сигурност е имало неудобства, но само след година нашите колеги ще живеят в нормални Европейски условия, каквито заслужават.“

Проф. Димитров приветства студентите, преподавателите и служителите и отбеляза, че тази година УНСС отчита рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за прием. Университетът може да се похвали с една успешно проведена кандидатстудентска кампания и много над очакваното новоприети студенти. „Столетната слава на УНСС ни задължава да бъдем модерни. УНСС е най-дигитализираният университет в България, всички административни услуги са достъпни онлайн, нашите студенти притежават дигитални студентски книжки, който са в телефоните им. С отговорност към вашето бъдеще, ние активно подкрепяме зелените идеи. Построихме фотоволтаичен парк, който е най-големият, правен от образователна институция“, отбеляза ректорът.

„За мен е чест, че съм възпитаник на УНСС, защото, учейки тук, завинаги съм част от едно семейство, даващо на България видни учени, политици, дипломати, икономисти, юристи“, каза Рая Назарян. Тя благодари на ръководството на Университета за това, че всяка година си поставя високата цел – УНСС да бъде лидер във висшето образование. Тя поздрави първокурсниците и им пожела да се възползват максимално от знанията и уменията, които ще получат от преподавателите, да не пестят усилия и да вървят напред. „Моята практика показва, че наученото тук, в Юридическия факултет, ми е дало толкова солидни знания и основа, че те са ми полезни всеки ден в моята професионална реализация“, подчерта тя. „Аз вярвам във вашите успехи и помнете, че вашият потенциал наистина е най-ценното, което има нашата Родина“, каза председателят на Народното събрание.

Подуправителят и член на УС на БНБ доц. д-р Петър Чобанов, който освен възпитаник е и преподавател в УНСС, също отправи приветствие по повод откриването на новата академична учебна година: „Важното в съвременния свят, поне за мен, е мрежата, която изграждаме – мрежата, която изграждаме помежду си като преподаватели, голямата продължаваща да се развива мрежа със студентите и това, че ръководството на Университета и самият университет имат своята визия по пътя, по който вървим с мрежата, която изграждаме в международен план с останалите университети. Виждаме, че вече прехвърлихме границите на нашия континент, стъпваме на други континенти и продължаваме да доказваме, че имаме какво да дадем. За да научиш някого, трябва да си уверен в себе си, че знаеш“.

„Уважаеми студенти, в Университетът за национално и световно стопанство се намират най-знаещите и можещи студенти с изключителни постижения на родната и европейска сцена. Както чухме, олицетворение на добрата работа на ректорското ръководство направи УНСС първенец не само в България, а и в Европа, което трябва да бъде повод за гордост на всички нас. Бъдете горди със своя избор и знайте, че вие сте част от вековната история на Университета за национално и световно стопанство. Аз вярвам, че Стената на славата много скоро няма да бъде достатъчна да събере всички имена на възпитаниците на Университета за национално и световно стопанство, заемащи най-ръководни и водещи длъжности в България и в целия свят.“ обърна се към първокурсниците председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България и възпитаник на УНСС – Ангел Стойков.

Сред официалните гости на отриването беше и Симон Осей-Менса, министър за региона Ашанти в правителството на Гана, който е възпитаник на нашия университет. Той поздрави присъстващите и пожела на студентите да черпят с пълни шепи от знанията и възможностите, които предоставя УНСС, и да се гордеят, че стават част от неговото голямото академично семейство.

Симон Осей-Менса изрази своята голяма радост, че отново е в своя университет: „Изключително съм щастлив и радостен отново да се разхождам по коридорите на този престижен университет, който усещам като свой втори дом. Никога няма да забравя високото качество на образованието и професионалните възможности, които получих от този Университет“.

„УНСС е изключително учебно заведение. Най-доброто в България. Бих казал, че е едно от най-добрите в Европа, тъй като заедно с господин ректора и мои колеги участваме в програмата и в активностите на ENGAGE.EU – най-големият икономически университет на европейско равнище, където УНСС е основател и активен участник. Наистина виждам огромната разлика в равнището на различните университети в Европа и знам, че винаги УНСС прави най-доброто представяне“, подчерта председателят на Съвета на настоятелите на УНСС Максим Бехар.

По време на церемонията Кристиан Иванов, завършил ОКС „бакалавър“, специалност „Бизнес информатика“ и приет с най-висок бал в ОКС „магистър“ в същата специалност, предаде „Историята на УНСС“ на Милена-Надин Еди Фесчиян – първокурсничката, приета с най-висок бал 24.00 в специалност „Финанси и счетоводство с преподаване на английски език“.

„Началото на академичната година е вълнуващ ден, защото ознаменува период на нови амбиции, очаквания и мотивация за всички, които са част от академичната общност на УНСС“, каза Кристиан Иванов и подчерта: „УНСС е не просто образователна институция, той е симбиоза между богатата история и традиции и множеството възможности за развитие, отговарящи на съвременните предизвикателства и нужди на глобализирания свят, в който живеем. Гордея се с факта, че съм възпитаник на УНСС и полученото образование, заедно с усвоените знания, ми осигурява добра основа за реализация в професионалната сфера, както и личностно развитие. Скъпи първокурсници, вие сте носители на новото, на положителната енергия, на оптимизма. В Университета ще получите необходимата подкрепа за вашето развитие и за разгръщане на потенциала ви. Проявете характер, бъдете взискателни към себе си, устоявайте своите позиции.“

Милена-Надин Еди Фесчиян, посочи, че УНСС е избраното място, в което първокурсниците да получат необходимите знания и умения, но и вдъхновение от невероятните преподаватели, които ще ги обучават. „Ние положихме огромни усилия, за да заслужим достойното си място сред студентската общност на Университета. Конкуренцията беше голяма и сред нас са лауреати от международни и национални олимпиади и състезания, приети в много други университети по света. Ние избрахме УНСС! Защото вярваме, че ще изградим Бръшляновата лига на Университета с безценното менторство и компетенциите на преподавателите. С помощта на създадената мрежа от партньорства с бизнеса имаме възможност за най-добрата професионална реализация. Приемам книгата с историята на УНСС с дълбок поклон и готовност да я надградим и предадем на следващото поколение първокурсници.“

В края на церемонията ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров награди с юбилейна монета „100 години УНСС“ и грамоти Габриела Стоева, студентка от специалност „Медии и журналистика“, която заедно със сестра си Стефани Стоева се класираха пети на двойки жени на Олимпиадата в Париж 2024, и световният рекордьор Георги Пеев, специалност „Мениджмънт и администрация“, който с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек, спечели четири златни медала в четирите плувни дисциплини – 50 и 100 бруст и 50 и 100 свободен стил на Европейското първенство за трансплантирани.

На тържественото откриване в аула „Максима“ бяха представители на Академичния съвет, проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, помощник-ректорът проф. д.н. Кирил Стойчев, проф. д.н. Пенчо Пенчев, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, проф. д-р Лалко Дулевски, омбудсман на УНСС, декани, ръководители на катедри, главни секретари, преподаватели, служители, представители на Съвета на настоятелите на УНСС, директори на училища, с които УНСС си партнира. На церемонията присъстваха областният управител на Видин Ани Арутюнян, също възпитаник и доктор от УНСС, както и председателят на Общинския съвет на община Цариброд Зоран Джуров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Народното събрание Рая Назарян, Студентски съвет при УНСС и официалните гости поднесоха цветя пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС