УНСС – домакин на XVI-то издание на „Студент на годината“

Университетът за национално и световно стопанство стана домакин на официалната церемония „Студент на годината“. Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи за 16-ти пореден път най-успешните студенти. Церемонията се състоя в аула „Максима“ под патронажа на президента Румен Радев.

Сред официалните гости бяха вицепремирът Атанас Пеканов и министърът на провосъдието Крум Зарков

Държавният глава връчи наградата „Студент на годината 2022″ на Радина Иванова Бодурова, която е трети курс във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Той отбеляза, че студентите във всички времена в България и по света, са съвестта на нацията. „Знайте, че конформизмът не е път към щастието, борете се за вашите мечти“, с тези думи се обърна към студентите държавният глава.

Радина Бодурова изказа голяма благодарност към целия състав на Висшето военновъздушно училище. Тя отбеляза, че е възпитаничка на Природо-математическата гимназия в Хасково и пожела на всички студенти да следват своите цели

„Горд съм да бъда патрон на тазвечерната церемония, посветена на вас – бъдещето на България. Това събитие отново изпълва със съдържание вашето мото „С мисия за качествено образование“. А образоването и науката са ключът към устойчивото развитие на всяко общество. В науката е трудно да бъдеш заблуден, както и трудно да заблудиш. Освен на младежки ентусиазъм, науката трябва да се опира на правила, ориентирани към конкретни резултати. Университетите са противоотрова на заблудите. Светът все повече се превръща в арена на ожесточена конкуренция във всички сфери и ние трябва да решим къде се намираме на тази арена, какви са нашите национални амбиции, защото бъдещето все повече ще ни разделя на държави, които развиват наука и високи технологии и задават световния дневен ред и такива, които консумират наготово тези постижения, но остават в периферията на общественото развитие. Бъдещето ще принадлежи на онези нации, които инвестират в най-важния – човешкия капитал, които подготвят младо поколение за предизвикателствата на това бъдеще“, се казва във вдъхновяващото слово на президента.

Румен Радев определи като най-важната стратегическа цел за България развитието на младите хора – духовно и физическо – инвестицията в нашето бъдеще. Президентът призова студентите да не се примиряват с несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност. „Тази безнадеждност и безпътица прокуди стотици хиляди млади хора далеч от България“, подчерта Радев.

Церемонията започна с изказвания на председателя на НПСС Даниел Парушев и на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„Нашата задача като преподаватели и хора винаги е била да даваме възможност на младите хора да се развиват и да имат повече шансове. Сега е вечерта на най-добрите, които имат щастието да получат своите награди лично от президента. Това също е голямо признание за положения от вас труд“, каза в приветствието си ректорът на УНСС.

Проф. Димитров беше подготвил изненада за „двама студенти с огромен принос и за събитието, и за развитието на студентската общност“. Председателят на НПСС Даниел Парушев и председателят на Студентски съвет на УНСС Ангел Стойков бяха удостоени със Специалния медал на ректора на УНСС с образа на първооснователя на университета проф. Стефан Бобчев.

Ангел Стойков и Даниел Парушев с медали за развитие на студентската общност

Връчена беше специална награда на НПСС на доц. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ (на снимката вляво). Тя заяви, че студентската общност е уникална и сплотена, и изрази убеденост, че ще бъде направено всичко, за да се чува гласът на талантливите български студенти. Ръководството на НПСС връчи награда и на Кубрат Пулев за развитието на българския спорт сред студентската младеж.

Даниел Парушев определи церемонията като специална по три причини. Първата е, че студентите са обединени, втората причина е, че церемонията е благотворителна с цел да подпомогне лечението на студентка от Пловдивския университет, страдаща от чернодробна недостатъчност и не на последно място – специална, защото е под патронажа на президента Румен Радев. „Студентската общност е щастлива, че Вие сте тук. Това значи, че Вие подкрепяте студентската младеж и мислите за нашата общност, но преди всичко сте човек, който мисли за бъдещето на България“, изтъкна председателят на НПСС.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров връчи наградата за „Хуманитарни и социални науки“ на Атанас Георгиев Радев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той благодари за признанието, което получава, и отбеляза, че е част от Студентския клуб на политолога в СУ.

Отличието за „Стопански науки“ беше връчено от Ирина Щонова, заместник-министър на икономиката и индустрията, на Валери Коничева от УНСС, студентка 3 курс, специалност „Финанси, счетоводство и контрол“. Печели стипендия за обмен като междукултурен посланик от Държавния департамент на САЩ. Официален стипендиант на фондация „Еврика“ за икономика на името на академик Евгени Матеев. Печели международен конкурс за 5 дневен семинар на Американския университет във Вашингтон по програма за изявени глобални младежки лидери. Участвала е на семинари по медийна грамотност в Ню Йорк и Вашингтон. Печели множество стипендии за 9-месечна стажантска програма „Медия и корупция“ и за пълно обучение в тригодишната програма за придобиване на международна квалификация от Института на дипломираните експерт-счетоводители на Англия и Уелс (ICAEW).

Зам.-министър Ирина Щоново (вляво) с Валери Коничева

Второто място в тази категория също е на студент в нашия университет – Енея Георгиева, 4 курс специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски“. Най-младият редактор във „Форбс България“. Част от селекцията „Топ 5 на младите жени в предприемачеството на Европа“. Съавтор на Европейската конвенция за младежката работа 2020-2025. Член на Асоциацията на европейските журналисти. Над 500 анализа, интервюта и публикации в сферата на икономиката и финансите за сп. „Икономика“ и „Economic“. Била е младежки посланик на НАТО и делегат на ЕК „Посланик  на промяната“.

Преди церемонията президентът Румен Радев разгледа университета. Посети кабинета на ректора. Бяха обсъдени проблеми на образованието, а след това беше първият, който написа своето послание в почетната книгата на НПСС.


Националният приз „Студент на годината“ е най-престижният конкурс за млади хора в България. Учреден е в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. Жури в състав от водещи експерти във висшето образованието е определило победителите в категориите. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, които са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.


Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония, най-успешните и активни…

Публикувахте от Национално представителство на студентските съвети в Четвъртък, 2 март 2023 г.

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи на официална церемония, най-успешните и активни…

Публикувахте от Национално представителство на студентските съвети в Петък, 3 март 2023 г.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС