Студентският съвет отбеляза 100 – годишнината от създаването на УНССДнес нашият университет отбелязва 100 години от създаването си. По случай празника Студентският съвет заедно с ректорското ръководство и Националното представителство на студентските съвети поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС.

Поднасяне на венец от Студентски съвет при УНСС

Цветя поднесоха представители от Студентския съвет при УНСС, както и представители от Медицински университет София, Технически университет, Международно висше бизнес училище и Училище по архитектура, строителство и геодезия.

Даниел Парушев – председател на Национлано представителство на студентските съвети в България и Видин Кирков – главен секратар на НПСС
Студентски съвет при УНСС и НПСС

На тази дата през 1920 г. проф. Стефан Бобчев, първи ректор на университета и 11 интелектуалци решават да бъде основан Свободен университет за политически и стопански науки. Създаден на 5 юли 1920 г. със заповед на министъра на просвещението Цанко Бакалов Церовски. Със закон от 1940 г., обнародван в „Държавен вестник“ се трансформира в Държавно висше училище за финансови и административни науки, което през 1947 г. се преобразува във Факултет за стопански и социални науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1952г. е възстановена самостоятелността на висшето училище под името Висш икономически институт (ВИИ) и 1953 г. с Указ 89, обнародван във в. „Известия“ се преименува във Висш икономически институт „Карл Маркс“. С Решение на 37-ото Народно събрание от 21 юли 1995 г. се преобразува в Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

Полагане на венци пред паметника на проф. Бобчев

video
play-rounded-fill

Видеообръщение на председателя на Студентски съвет

video
play-rounded-fill
Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС