Ректорът, министърът на образованието и науката и председателят на Студентския съвет откриха новата академична 2023/2024 година в УНСС

Ректорът на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров, министърът на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков и председателят на Студентски съвет при УНСС – г-н Илиян Чабуклийски откриха новата академична 2023/2024 учебна година в УНСС. На официалната церемония, проведена в аула “Максима” и излъчена онлайн, присъстваха академичното ръководство, преподаватели, студенти, служители и гости.

Националният, европейският и студентският химн „Gaudeamus igitur“ дадоха началото на тържествената церемония в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и председателят на Студентския съвет  Илиян Чабуклийски

Официалната церемония бе открита от ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров, а приветсвия поднесоха Илиян Чабуклийски – председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев – председател на Национално представителство на студентските съвети, проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката и още, и проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Общото събрание на УНСС и доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Съвета на настоятелите.

Председателят на Студентския съвет започна своето слово с обращение към първокурсниците, започващи своето обучение в университета: „Преди всичко бъдете горди с вашия избор, нашият университет е водещ, именно заради нас студентите и нашите успехи. Днес започвате един нов етап във вашето развитие, ще срещнете нови предизвикателства, ще имате нови приятелства, от които ще останат едни от най-хубавите ви спомени. Не винаги търсете лесния път за справяне с проблемите. Не пропускайте възможностите, откриващи се пред вас, да отминават без да се възползвате от тях, бъдете смели, бъдете дръзки, бъдете търсещи и намиращи, но не забравяйте да бъдете лоялни и верни на своите приятели, семейства и на вашите разбирания.“.

„През годините сте доказали, че сте едни от най-добрите професионалисти във вашите области, вашата задача е една от най-важните – да изградите бъдещите управляващи, както на държавата, така и на големи бизнес компании“ – сподели той по адрес на преподавателите в УНСС.

„През последните години Университетът се утвърди като един от най-добрите в България. Вече можем да кажем, че той е съизмерим с университети в Европа. Разбира се, за това виновни са всички тези преподаватели, които през последните десетилетия се борят за доброто име и са давали от себе си частица за подобряването на качеството на образованието в УНСС. Аз съм изключително горд, като възпитаник на Университета за национално и световно стопанство, а надявам се и вие, всички тук присъстващи, ще бъдете горди да сте част от семейството, наречен УНСС.“ – сподели в словото си г-н Даниел Парушев. Председателят на НПСС благодари на Студентският съвет за подкрепата, която е оказала на Националното представителство на Студентските съвети.

„Вълнувам се заради вълнението, което вие сега изпитвате, прекрачвайки прага на вече и Вашата алма-матер. Това е важна стъпка във Вашия живот, която е резултат от сериозните и задълбочени усилия, които сте положили през изминалата учебна година“, обърна се проф. д-р Димитър Димитров към първокурсниците и подчерта: „Мога да ви уверя, че сред вас стоят бъдещите управленци на България – предприемачи, икономически анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за таланти. Защото в Университета за национално и световно стопанство първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията.“

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков се обърна към първокурсниците с думите: „Вие сте избрали университет, който не само ще ви подготви на високо ниво, не само ще ви даде любовта към знанието и науката, но ще ви отвори път за една много успешна реализация в живота – нещо, което трябва да прави всеки съвременен университет. Затова още веднъж искам да поздравя и ректорското ръководство, и преподавателите на университета, тези над 500 водещи преподаватели в нашата страна, и вас, с откриването на новата учебна академична година 2023-2024. На добър път и бъдете все така иновативни и всичко най-добро!“

„Уважаеми първокурсници, поздравявам ви с това, че в момента се намирате в алма-матер на българската икономическа наука и образование, в ковачницата на бъдещия човешки капитал в икономиката. Добре дошли и поздравления за вашия избор!“, каза проф. д-р Лалков Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, високо оцени уменията на ректора и на екипа му да създават една благородна среда, в която студентите да показват и да развиват своите умения. Тя отправи послание към първокурсниците: „Ще усетите колко много всички преподаватели и служители на УНСС ще ви дадат. Използвайте годините в УНСС, за да надграждате, да създавате приятелства, да формирате знания и компетенции, да станете добрите бъдещи лидери. Зад всеки труд ще стоят усмивките, усилията и благородния труд на вашите преподаватели“.

По време на церемонията един от отличниците на випуск 2022-2023 Зорница Мичева, магистър „Право“, предаде символично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на англ. език“, редовно обучение. Той е един от 60-те студенти, приети с най-висок бал в УНСС.

„Бих искала да уверя всички първокурсници, че УНСС е мястото, където ще получат ценни знания и умения за бъдещата си професия. Вдъхновявайте се от вашите преподаватели и черпете от техния богат опит“, препоръча на първокурсниците Зорница Мичева.

„Ние първокурсниците сме наясно, че няма да бъде лесно: ще има трудни моменти, ще има безсънни нощи, ще има не малко изпити, но пътят към успеха винаги е осеян с препятствия. Ние го осъзнаваме и имаме желанието, амбицията и волята да го извървим. Сигурен съм за себе си, както и за останалите първокурсници, че имаме желанието да допринесем за развитието на икономическата среда в България и вярвам, че след като преминем през обучението на УНСС, ще придобием нужните квалификация и умения за да го направим“, каза Васил Петров.

След тържественото откриване Студентски съвет, заедно с ректорското ръководство, поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на университета.

Запис от откриването

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС