Излъчиха победителите в конкурса „Студент на годината на УНСС 2023”

На официална церемония в аула „Максима“ бяха наградени победителите в дванадесетото издание на конкурса „Студент на годината“, организиран от Студентския съвет под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Основната цел на конкурса, организиран от най-стария Студентски съвет в България, е всяка година да бъдат награждавани студенти за постигнатите от тях значими резултати в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес и добрия имидж на Университета на национално и международно ниво.

Отличия бяха връчени в категориите: „Доброволец на годината“, „Талант на годината“, за първа година Студентският съвет излъчи и победител в категория – „Чуждестранен студент на годината“, „Спортист на годината“, „Докторант на годината“, „Личност със значим принос за утвърждаването и развитието на конкурса „Студент на годината” и  „Студент на годината на УНСС“.

68 студенти подадоха своите документи за шестте категории, обявени от организаторите.

Журито беше в състав: ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС.

Официален гост на събитието беше Илина Мутафчиева, депутат в 49-то Народно събрание и докторант в УНСС в катедра „МИО и бизнес“.

„За мен е чест и удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли!“ на дванадесетата церемония за връчване на наградите „Студент на годината“, каза председателят на Студентския съвет при УНСС Илиян Чабуклийски. Той благодари на целия екип на Студентски съвет за помощта при организацията на събитието, на журито и на всички партньори за подкрепата и подчерта: „Всеки един от кандидатите, достигнал до Топ 3 в конкурса, трябва да е горд със себе си, независимо кой ще спечели днес.  Това трябва да бъде мотивация за следващата година за всеки един от тях да надгради себе си и да докаже на своите колеги, че е най-добрият“.

„За мен е удоволствие да ви поздравя днес, когато виждам тук заедно с нас такива хубави, усмихнати, добри, ученолюбиви и обичащи спорта студенти. Тази инициатива на Студентски съвет има силната подкрепа на ректорското ръководство, защото нашите студенти освен че полагат много усилия в учебния процес, са успешни в много направления, в науката, в изкуството, в спорта, в доброволчеството. Много са изявите на студентите на УНСС.  Изключително ми е приятно да изтъкна не само спортните успехи, но и постиженията на отборите на УНСС по финанси, по математика и по право, които печелят състезания в световен мащаб. Нашите възпитаници винаги са се отличавали със знания, умения и компетенции, които са им осигурявали конкурентоспособност и големи възможности, затова те се реализират в държавния и икономическия елит на страната“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Наградата в категорията „Доброволец на годината“ спечели Александра Гайтанджиева от специалност „Международни отношения“. Две години тя е част от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), а от тази година е председател на организацията, участва в инициативата „Лигата на младите гласоподаватели“, където е един от основните организатори, доброволец е и на българските младежки делегати към ООН и други организации.

Наградата беше връчена от проф. д-р Цветана Стоянова и Мартин Петков, член на Съвета на настоятелите на УНСС.

„За мен е изключително удоволствие, че мога да връча наградата именно в тази категория „Доброволец на годината“, защото нашите студенти, освен с успехи в науката, в обучението и в спорта, се характеризират и с мисията, която имат по отношение на доброволчеството. Искам да поздравя г-н Чабуклийски и целия Студентски съвет за всички инициативи, които са организирали във връзка с доброволчеството, като тези за почистването на „Студентски град“ и езерото Панчарево, за събиране на средства за лечението на болни деца“, изтъкна проф. д-р Цветана Стоянова.

Мартин Петков благодари за поканата да участва в церемонията и подчерта, че като студент в УНСС е бил член на Студентски съвет и знае какъв неуморен труд изисква да се организира това събитие, идеята на което е да покаже на общността извън университета, какви са постиженията и успехите на студентите на УНСС и освен отличници, те са отдадени и на различни каузи.

Победителката сподели, че за нея е чест и удоволствие да държи тази награда, тя благодари на организаторите и на журито и заяви: „Доброволчеството е не само начин на себеизразяване и на гражданска позиция, но това е и начин да върнеш на обществото това, което то ти е дало“.

„Талант на годината“ спечели Петър Тодоров от специалност „Маркетинг и стратегическо планиране с преподаване на английски език“. Той се занимава с музика от дълги години, автор е на песни, има своя музикална група, с която успешно осъществява турне в най-големите градове на България, участва и с изпълнения в популярни медии.

Отличието беше връчено от Мария Константинова, водещ на сутрешния блок на телевизия BG ON AIR.

„Поставяйте си високи цели, бъдете взискателни към себе си, никога не се отказвайте пред трудностите и знайте, че всяка стъпка напред си заслужава“, пожела Мария Константинова при връчване на наградата.

Петър Тодоров благодари на журито, че са избрали него да представлява „Студент на годината“ в категорията  „Талант“ и допълни: „За мен това е още един стимул да продължавам да следвам мечтата си, а това е музиката“.

„Чуждестранен студент на годината“ на УНСС стана Пьотр Герги от Молдова, специалност „Международни икономически отношения“. Пьотр владее английски и корейски език. През 2020 г. постига званието „Най-добър абитуриент на региона“, бил е председател на Градския младежки съвет в родния си град, участва с доклади в най-различни конференции, организирани от катедра „МИО“, завършил е курсове по интелектуална собственост, Google Project Management и др.

Наградата беше връчена от проф. д-р Матилда Александрова и Даниел Парушев.

„Днес е празник на успехите на всички студенти на УНСС. Нашите възпитаници са талантливи, вдъхновени, вдъхновяващи, знаещи, можещи и пожелавам на всички да следват смело мечтите си. За мен е чест за първи път да връча наградата в категорията „Чуждестранен студент на годината“. Чуждестранните ни студенти са от българските общности в чужбина, студенти от различни международни програми, сред нас има и студенти от Китай, ще се радваме, всички те да са активна част от живота на нашия университет“, каза проф. д-р Матилда Александрова.

Даниел Парушев поздрави Илиян Чабуклийски и екипа на Студентски съвет при УНСС за отличната организация на събитието и се обърна към участниците в конкурса: „Впечатлен съм от чуждестранните студенти, защото те показват воля за победа, знания и умения именно в една чужда страна. Това трябва да се уважава и да се показват добрите примери. Те са добрият пример, защото идват тук, на една непозната територия и показват, че могат да бъдат едни от най-добрите, включително и в България“. 

„С изключително удоволствие и благодарност днес съм тук. Този успех се дължи не само на моите усилия, той се дължи и на преподавателския състав, който ми помагаха през тези четири години в УНСС, както и на моите приятели, които бяха с мен по време на студентския живот, и разбира се, на Студентски съвет, които организираха това събитие“, каза Пьотр Герги.

Наградата в категорията „Спортист на годината“ спечели Габриела Стоева от  специалност „Журналистика“. Тя завършва бакалавърската си степен в УНСС, в момента е магистър по „Журналистика“ участва, като доброволец в най-различни кампании и придобива трудов опит като стажант в БНТ. Габриела Стоева е национален състезател по бадминтон.

Отличието връчиха Илина Мутафчиева, депутат в 49-о Народно събрание и докторант в УНСС в катедра „МИО и бизнес“ и доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранните студенти в  УНСС и председател на Студентския съвет в мандат (2003–2005г.).

„Преди 10 години аз бях наградена в конкурса „Студент на годината“, но в друга категория и много се вълнувах на тази сцена.  Искам да ви кажа, че днес се вълнувам не по-малко, защото от една страна аз съм възпитаник на УНСС и на катедра „МИО“, а от друга страна  аз вярвам, че именно спортът е това, което може да позиционира УНСС като един университет, който е готов да инвестира по всякакъв начин в своите студенти. За мен е огромно удоволствие именно, като член на Комисията за децата, младежта и спорта да връча тази награда“, подчерта Илина Мутафчиева.

Доц. д-р. Драгомир Стефанов поздрави организаторите на конкурса и отличените студенти и допълни: „На първо място трябва да се гордеете с това, че първото издание на „Студент на годината“ се организира през 2006 година, тогава от НПСС, на което по това време председател беше Даниел Йорданов, понастоящем доц. Йорданов от УНСС.  Аз също имах някакъв скромен принос, така, че всичко хубаво поне в тази сфера, започва от нашия университет. Второто, което искам да ви кажа е че в УНСС отскоро има специалност „Спортен бизнес“ и тук поздравявам ректорското ръководство, в лицето на ректора проф. д-р Димитър Димитров  и проф. д-р Цветана Стоянова, която участва в екипа преподаватели, които водят дисциплина в тази магистърска програма, за това начинание, защото в спорта има много бизнес“.

Габриела Стоева не успя да присъства на церемонията, тъй като е на състезание, но с видеообръщение тя благодари за наградата.

„Докторант на годината“ за 2023 г. стана Виктория Колева, докторант към катедра „МИО и бизнес“. Тя завършва бакалавърската си степен през 2015 г. в специалност „Икономика на транспорта“, а по-късно и две магистърски програми „Счетоводство“ и „Дигитален маркетинг“. Професионалните й интереси са областта на дигиталния маркетинг, оптимизацията на търсещите машини и промените в потребителското поведение. Има над 7-годишен опит в областта на счетоводството и над 4-годишен в дигиталния маркетинг. Участията й в периода 2022-2023 г. са 4 научни публикации, една от които индексирана в Scopus., 5 доклада за 5 научни конференции и 1 участие в Организационния комитет на международна научна конференция.

Призът беше връчен от доц. д.н. Михаил Мусов и проф. д-р Надя Миронова, ръководител на катедра „Управление“ и директор на Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС.

„Обучението в докторантура не е никак леко и няма как да бъде, защото това е личностно израстване, професионално и академично, но виждате три отлични примера, трима млади колеги, които се справят превъзходно и всеки един от тях заслужава приза днес“, подчерта доц. д.н. Михаил Мусов.

„Всяка година церемониите по връчването на наградите „Студент на годината“ се превръщат в повод отново и отново да видим колко много красиви, умни, талантливи и бих казала вече успели млади хора има в нашия университет. Това е важно не само за университета, а е важно за нашето бъдеще, важно е за държавата ни“, каза проф. д-р Надя Миронова.

„Благодаря на уважаемото жури за този приз, благодаря на всички преподаватели, които някога по моя академичен път са ме вдъхновили, за да стигна дотук и разбира се, на моя научен ръководител доц. Александър Христов, който е тук. Благодаря и на моето семейство, което ме подкрепя през всичките тези години“, каза при получаване на наградата Виктория Колева

Наградата в категория „Личност със значим принос за утвърждаването и развитието на конкурса „Студент на годината” получи Кристиян Маджуров, председател на Студентски съвет при УНСС в мандат 2017 – 2019 г.

Почетният плакет в тази категория връчи Илиян Чабуклийски.

Кристиян Маджуров благодари на Студентски съвет за наградата и на всички, с които е работил през годините и призова ректорът проф. д-р Димитър Димитров да продължи да подкрепя студентите на УНСС и Студентския съвет, защото това е изключително важно.

Голямата награда в категорията „Студент на годината 2023“ беше връчена на Мартин Стоянов, студент от специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на английски език“. Той е участвал в различни студентски инициативи по време на цялото си следване, интересува се от политика, участва в симулацията „Модел Република България“ и „Кауфланд Бизнес Академи“ и в обучителната програма на ENGAGE.EU 2023 г. във Виена. Той взима приз за най-висок успех на специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на английски език“,  връчен от Алумни клуба на Студентски съвет при УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Илиян Чабуклийски връчиха наградата на Мартин Стоянов.

Мартин Стоянов каза, че е много горд с тази награда, защото това е признание за положените от него усилия през тези години и благодари на Студентския съвет за организирането на конкурса и подчерта: „Студент на годината“ е едно прекрасно събитие, което отличава всички нас, активните и амбициозните млади хора, които искат да се развиват в България и искат да градят своето бъдеще тук“.

Партньори на събитието бяха Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), Леново България, Българска телеграфска агенция (БТА), Телевизия Bulgaria On Air, част от Investor Media group, спортен център „Фитнес 33“, туристическа агенция „Instatour“, магазин за цветя „La Rose“

За доброто настроение на вечерта допринесоха Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“, мажоретният състав на УНСС и водещият на церемонията певецът – Владо Димов.

Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС