Студентският съвет при УНСС почете паметта на Апостола на свободата

На 18 февруари, представители на Студентския съвет при УНСС взеха участие в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата.

Делегацията, водена от Националното представителство на Студентските съвети в Република България, почете паметта на Васил Левски, по случай 151-вата годишнина от обесването му.

Васил Левски е идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Известен е и като Апостолът на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България . Пътувайки по страната, той създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е била чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Той е осъден на смърт, като присъдата му е изпълнена на 18 февруари 1873 година в околностите на София. Мястото на обесването на Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат и неговия паметник.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС