Студентски съвет при УНСС организира студентска научна конференция на тема „България в Шенгенското пространство – нови хоризонти пред българската икономика и туризъм “

На 9-ти май, Денят на Европа, Студентски съвет при УНСС организира студентска научна конференция на тема: „България в Шенгенското пространство – нови хоризонти пред българската икономика и туризъм“. Събитието се проведе под патронажа на ректора на УНСС –  проф. д-р Димитър Димитров, в Голяма конферентна зала на УНСС. Присъстваха представители на ректорското ръководство, декани на факултети, ръководители катедри, почетният председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) – Даниел Парушев, главният секретар на НПСС – Преслава Петранова, Илиян Чабуклийски, председателна Студентския съвет при УНСС, Калоян Стефанов, секретар на СС, който беше и модератор на събитието, преподаватели и студенти.

Преслава Петранова, Илиян Чабуклийски, проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Цветана Стоянова (от ляво надясно)

Председателят на Студентски съвет при УНСС приветства участниците и сподели: „За поредна година Студентският съвет организира студентска конференция, която цели да насърчи студентите и докторантите на УНСС да бъдат ангажирани в реализирането на качествени научни разработки. Щастлив съм, че виждам толкова много хора днес в залата, които желаят да се включат активно в дискусията на толкова важна тема за бъдещето на нашата страна. Вярвам, че днес ще се родят много нови идеи, които ще доведат до развитието и по-задълбоченото познание на темата от всички нас.“ В приветствието си, г-н Чабуклийски, обяви и че Студентският съвет вече планира организацията на следваща конференция, която да бъде много по-мащабна.

Ректорът приветства всички участници и подчерта, че подобни научни разработки са изключително важни, тъй като показват, че студентите полагат допълнителни усилия да  надградят учебния процес, да подобрят своите знания и умения.

„Нашият университет насърчава такива инициативи, защото важен е не само успехът от дипломата, но и в какви допълнителни конкурси, конференции, състезания сте участвали, имате ли публикации. И тези допълнителни дейности понякога натежават повече от дипломата в бъдещото ви кариерно развитие“, каза проф. Димитър Димитров, отривайки конференцията.

„Много трудна беше селекцията и оценяването на научните разработки на предварителния етап, защото бяха подготвени на високо академично равнище“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и член на журито. „За пореден път Студентският ни съвет организира една много добра инициатива по изключително актуална тема, засягаща включването на България в Шенгенското пространство. Както знаете, ежедневно 3.5 милиона души се придвижват свободно в страните-членки от Шенгенското споразумение, а ние от 1 април т.г. имаме тази възможност по въздух и вода да направим това. Надяваме се в скоро време да станем и пълноправни членове на Шенген и това, което сме постигнали до момента да продължи да оказва положително влияние върху икономиката на страната. Презентиращите днес със сигурност ще разкрият и хоризонтите за развитие на българския туризъм след присъединяването ни към Шенгенското пространство“, каза проф. Стоянова и пожела на всички успешно представяне.  

Представиха се 15 научни разработки по темата„България в Шенгенското пространство – нови хоризонти пред българската икономика и туризъм“, които засегнаха ползите за България от присъединяването към шенгенското пространство – улесняване на пътуванията, разширяване на пазара, достъп до по-голям пазар на труда. Коментираха се и предизвикателствата, необходимостта от административни промени и търсенето на баланс между свободата и сигурността. Всички презентации изтъкваха икономическите, социални и културни предимства за нашата страна, ставайки член на шенгенското пространство.

Журито в състав проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Марияна Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, доц. д-р Елена Симеонова, ръководител на катедра „Политология“, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, Преслава Петранова и Илиян Чабуклийски изслуша всички презентации и оцени както съдържателността на текста, така и начина на презентиране. Всички участници, презентирали своите доклади получиха сертификати и парична награда от 100 лева.

След обсъждане бяха отличените победителите на първите три места:

На първо място бяха класирани Павел Ангелов и Дейвид Георгиев – I курс.

Второ място спечели Румяна Бояджиева – III курс.

Трето място спечелиха  Дорина Калева – III курс и Даяна Асенова – докторант.

Илиян Чабуклийски, председателна Студентския съвет при УНСС, обяви паричните награди – за първо място – 400 лв., за второ – 300 лв. и за трето – 200 лв. Той благодари на всички участници и обясни, че предстои организирането на национална и международна конференция през следващия семестър по същата тема, тъй като тя е изключително актуална и ще предизвика нови идеи на национално и международно ниво.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС