УНСС спечели на трето място в отборното класиране сред 28-те висши училища, участвали в Зимен университет и Университетски зимни игри 2024 година

За поредна година студенти от Университета за национално и световно стопанство взеха участие в „Зимен университет“ и „Университетски зимни игри“, организирани от Националното представителство на студентските съвети в Република България и Асоциация за университетски спорт „Академик“, като за първи път в историята на Зимните университетски игри студентите успяха да класират УНСС на трето място в общото отборно класиране сред конкуренцията на 28 висши училища. На първо място се класира делегацията на Национална спортна академия „Васил Левски“, а на второ място се наредиха студентите от Технически университет – София.

Студентите от УНСС се включиха в надпреварата за отличията в 6 вида дисциплини: сноуборд, ски рали, ски алпийски дисциплини (гигантски слалом), ски бягане, снежна щафета и бърза шейна. Голям успех постигнаха двама от представителите на делегацията в дисциплините: сноуборд и ски алпийската дисциплина – гигантски слалом.

Виктория Янчева, студент 2-ри курс, специалност „Бизнес информатика и комуникации с преподаване на английски език“, грабна златен медал в дисциплината Сноуборд – жени, като защити победата си от миналогодишното издание на Зимен университет и Университетски зимни игри. Тя се състезава професионално от пет години. Участва в дисциплините в свободен стил: slopestyle и big air. Участва на 5 републикански състезания по slopestyle и big air, от които завоюва 6 медала. 1 – златен (big air девойки), 3 – сребърни (два от които в big air – девойки и жени) и 2 бронзови медала (slopestyle – девойки и жени). През 2021г. се класира на финалите на републиканското по snowboard cross, където завършва четвърто място.

Бронзов медал в състезанието по гигантски слалом – мъже спечели Антон Томов, студент 4-ти курс, специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“.

Зад гърба си има множество победи още от юношеските си години, като част от тях са: 11 победи и едно 2ро място и спечелих купа “Надежди” на БФСки. От 2017г. е част от националният отбор на България – мъже. Като част от него той печели старта в гигантския слалом от ФИС в Маврово.

В тазгодишното, 14-то, издание на „Зимен университет“ взеха участие 420 студенти от 28 висши училища. Зимен университет цели изграждането на активен диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС