Студентският съвет при УНСС организира маратон по случай 103-годишнината на УНСС

„Да влезем на скорост в 104-ата година на УНСС“ – това беше мотото на празничния маратон, посветен на 103-ата годишнина на университета – 21 май. Инициатор на щафетното бягане беше Студентският съвет със съдействието на Фитнес 33, наградите бяха осигурени от ЗК „Лев Инс“. В централното фоайе бяха разположени две бягащи пътеки и на всяка от тях трябваше да бъдат изминати 51.5 км с общ сбор 103 – възрастта на университета. За вдъхновение на бегачите в инициативата се включиха ултрамаратонецът Красимир Георгиев и бронзовата олимпийската шампионка по борба от игрите в Токио –  Евелина Николова.

Красимир Георгиев, ултрамаратонец, проф. Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и  бизнес сътрудничество и студентски политики, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет, Любомир Раков, собственик на Фитнес 33, Евелина Николова, олимпийски шампион по борба. (отляво надясно)

„С това събитие целим да насърчим студентите да бъдат активни. Виждам много хора тук и съм сигурен, че ще постигнем поставената цел“, каза председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.

„Изключително ми е приятно, че днес стартираме тържествата по случай 103-ата годишнина на университета с този своеобразен маратон. Искам да благодаря на г-н Георгиев, че днес е тук с нас и се включва в тази прекрасна инициатива, както и на нашите спонсори – Фитнес 33, ЗК „Лев Инс“ АД и фитнес уреди „Matrix Fitness Bulgaria“ за това, че осигуриха възможността да отбележим 103-ата годишнината на университета по този оригинален начин“, посочи зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова. За мен винаги е важала максимата – „Здрав дух в здраво тяло! И тази проява, като част от тържествата го доказва. Искам да благодаря и на г-н Чабуклийски като председател на Студентския съвет и на г-н Стойков като председател на Алумни клуба на Студентския съвет за това, че реализираме тази идея заедно.

„Много ме радва, когато видя млади хора, които обичат да спортуват и са готови да дадат нещо от себе си за по-голяма кауза – за прекрасния Университет за национално и световно стопанство. Аз като експерт по бягане на пътека веднага бях привлечен от това, което ще се случи днес тук. Ще гледам да побягам малко, за да се включа в каузата, а другите километри ги оставям на Вас! Успех на всички!“, сподели ултрамаратонецът.

„Радостна съм, че има такова мероприятие в УНСС, което е свързано със спорта и младите. Аз съм спортист и моята мисия е да накарам хората да обичат спорта и да насърчавам младите“, сподели олимпийската шампионка по борба Евелина Николова.

„За нас винаги е било важно да подкрепяме младите хора чрез спорта. Радваме се, че поддържаме партньорски отношения с УНСС, които започнахме с предишния председател на Студентски съвет – Ангел Стойков. Знайте, че винаги можете да разчитате на нас да се включим във всяка една инициатива, свързана със студенти“, подчерта г-н Раков.

Председателят на студентския Алумни клуб Ангел Стойков активно съдействаше на бегачите

За всеки, който измине над 1 км имаше поощрителна награда, а за всеки 5 изминати километра Фитнес 33 предостави на участниците безплатна едномесечна карта за посещение във фитнеса. ЗК „Лев Инс“ АД осигури подаръчни ваучери за застраховка „Домашно имущество с безопасен интернет и Кибер Хелп“.

Ултрамаратонецът на УНСС доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“,  даде своя принос за достигане на целта от 103 км. Той направи впечатляващо представяне като за 1 час пробяга 12,500 км. „Не отнема толкова време да бъдем активни – не повече от времето, необходимо за един обяд“, посочи доц. Беев.

Маратонът завърши с пробягани общо над 103 км. от участниците, с което УНСС влезе успешно в 104-ата си година.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и зам.-ректорът проф. д-р Цветана Стоянова наградиха победителите, пробягали индивидуално над 5 км и над 10 км.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС