След разговори с НПСС: Държавата отпуска допълнителни до 100 млн. лева за ремонт на общежития и стипендии

Министерският съвет ще отпусне допълнителни до 100 млн. лева за ремонт на общежитията в страната и студентски стипендии. Решението е взето след проведени разговори с ръководството на Националното представителство на студентските съвети.

Допълнителни средства в размер до 100 млн. лева ще бъдат отпуснати от държавата за стипендии и ремонт на студентските общежития. Това решение взе Министерският съвет на Република България на заседанието си, проведени на 12 август 2020 година.
Средствата се отпускат след като Националното представителство на студентските съвети изрази позицията си, че трябва спешно да бъдат ремонтирани много от общежитията в страната, както и да бъдат вдигнати студентските стипендии.
На проведена среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев от ръководството на НПСС настоя държавата да отдели средства за ремонт на общежитията, в които според студентите условията за живот не са приемливи. От НПСС настояха Представителството да участва в оценката и подбора на общежитията, които следва да бъдат ремонтирани, както и в контрола при изразходването на средствата.
Взетото днес решение за отпускане на средства за саниране на студентските общежития е крайно необходимо предвид факта, че за последен път целеви средства за ремонт на студентските общежития са били отпуснати през 2008 година.
Председателят на НПСС Даниел Парушев коментира решението на Правителството като особено необходимо предвид условията, в които живеят студентите.
Всяка година, преди началото на учебните занятия, общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и студентската общност като цяло.
Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия.
Председателят на НПСС сподели още, че от организацията всяка година коментират темата с висшите училища и Министерството на образованието и науката, но до този момент реални действия в посока решаване на този проблем няма.
Последните опити за отпускане на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 година, коментират още от организацията. Тогава по инициатива на народни представители и проведени срещи с ръководството на НПСС са договорени близо 30 млн. лева, които обаче не са били отпуснати.
В коментар по темата за планираните средства за ремонт на студентските общежития министърът на образованието и науката коментира, че в страната има 140 студентски общежития, от които близо 100 са в сравнително добро състояние. Той коментира още, че има общежития, за които е крайно необходимо да бъдат взети мерки за ремонтни дейности, като средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на висшите училища.
Премиерът Бойко Борисов разпореди в най-кратки срокове да бъдат направени консултации с Националното представителство на студентските съвети и ръководствата на висшите училища. Борисов настоя страните да излъчат свои представители, които да бъдат инвеститорския контрол при провеждане на ремонтните дейности.
В рамките на планираните средства до 100 млн. лева ще бъдат планирани и средства за увеличение на студентските стипендии.
В началото на следващата седмица ръководството на Националното представителство на студентските съвети ще проведе среща с министъра на образованието и науката, за да се обсъдят актуалните въпроси, свързани със стипендиите и ремонтните дейности на студентските общежития.

Още по темата ТУК

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС