Тържествено беше открита юбилейна стотна учебна година

Преди 100 години проф. Стефан Бобчев, заедно със свои съмишленици, създават Свободния университет за политически и стопански науки – предтечата на УНСС. Освен обновените образователни идеи на своето време, те вграждат в него Паисиевия патриотизъм и възрожденската си страст, за да подготвят висококултурни и трезви граждани. С тези думи ректорът проф. Димитър Димитров даде начало на тържеството по случай откриването на юбилейната стотна учебна година на нашия университет. От своето създаване досега УНСС обучава специалисти, които заемат високи позиции в управлението на страната. Вярвам, че ще продължим да работим в дух на разбирателство и колегиалност, да надграждаме постигнатото и заедно да пазим доброто име на УНСС. На вас се пада честта да бъдете стотният випуск на нашия университет. Уважавайте славната ни история и достойното ни настояще, обърна се ректорът към първокурсниците.

Проф. Димитър Димитров, г-н Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, изпълнителният директор на „Български пощи“ г- Деян Дънешки и г-н Николай Петрусенко (автор на марката)валидираха юбилейната пощенска марка „100 години УНСС“(на снимката долу от ляво надясно).

Стогодишнината е повод за равносметка, гордост и оптимизъм. УНСС е първото висше учебно икономическо заведение, което гордо през превратностите на историческите метаморфози е било флагман на икономическата мисъл в България, заяви министър Желязков. Сътрудничеството между министерството и университета винаги е било на високо ниво. Чрез съвместните ни проекти създаваме политики. Горд съм, че съм част от това събитие, подчерта министърът.

Юбилеят на Вашия университет е добър повод да изразим нашата признателност към всички, които превърнаха УНСС в това, което е днес, изтъкна управителят на Българска народна банка г-н Димитър Радев. Той се спря на предизвикателствата в банковия сектор, породени от икономическата и здравната криза.

Можем да се възхищаваме на прозорливостта, ентусиазма и високия дух, които са проявили научният и политическият елит преди 100 години със създаването на УНСС. Проф. Бобчев, който е създател на този университет, е и сред създателите на БАН. През тези 100 години е свършена изключителна работа от преподаватели и студенти, за да може УНСС да се превърне в наистина водещ университет. За нас е гордост, че една голяма част от нашите специалисти в икономическите науки са възпитаници на този университет, заяви председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Вашата 100-годишна история показва, че един български университет може да даде за икономиката и обществото много повече, отколкото много други институции. Вашите възпитаници и научен принос са показателни за това как едно българско висше училище може да създаде добавена стойност, която да покаже, че инвестициите в образованието не са загубени пари. Винаги сме били свързани и заедно сме се стремели да подобрим икономиката и обществото през годините, изтъкна ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България проф. Анастас Герджиков.

Първостроителите на УНСС са споделяли идеята, че корените на силния български дух са в просветлението, знанието и науката. Без тях духът няма онази мощ, която води до единство, прогрес и благоденствие. Горд съм, че работя в този университет и че във ваше лице виждам звездното бъдеще на България, за което са мечтали нашите предшественици, заяви председателят на Общото събрание проф. Лалко Дулевски.

Почетният ректор и почетен професор на УНСС проф. Борислав Борисов посочи, че въпреки трудностите нашият университет няколко пъти е започвал от нулата, но със силния си дух е успявал да надгражда постигнатото и да остане на върха през всичките тези години. Само ако има единство между ректорско ръководство, преподаватели и служители можем да вървим напред и постигаме целите си, изтъкна проф. Борисов.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети и възпитаник на УНСС г-н Даниел Парушев определи като перфектен начина, по който представителите на университета се справиха с предизвикателствата на пандемията. Той съобщи, че догодина ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в студентските общежития на университета.

През изминалите шест месеца целият свят се изправи пред огромно изпитание. Системата на висшето образование трябваше да реагира светкавично бързо, за да преобразува обучението в дигитално – предизвикателство, с което УНСС се справи отлично и бе пример за останалите висши училища. Добре дошли в УНСС, обърна се към първокурсниците председателят на Студентския съвет г-н Ангел Стойков.

Поздравителен адрес от името на първокурсниците отправи Йоана Димитрова, приета с отличен успех в специалност „Международни отношения“. Ние имаме късмета да бъдем приети точно през тази значима година. Това е невероятна възможност да продължим историята и да се превърнем в част от нея, каза тя.

Ректорът връчи юбилейни плакети „100 години УНСС“ на г-н Димитър Радев, акад. Юлиан Ревалски, проф. Анастас Герджиков, г-н Даниел Парушев, г-н Любомир Иванов от А1 и г-н Йовко Атанасов, регионален мениджър на Lenovo за България (на снимките долу).

В аула „Максима“ присъстваха ректорското ръководство, членовете на Академичния съвет, членовете на Студентския съвет, декани, ръководители на катедри, главни секретари, директори, бивши ректори, членове на Съвета на настоятелите и 50-те първокурсници, приети с най-висок успех в УНСС.

Представители на академичната общност, студенти и гости поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев

Пълен запис на тържеството можете да гледате тук

Тържествено откриване на учебната 2020/2021 година

Поднасяне на венци пред паметника на проф. Стефан Бобчев

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС