Ангел Стойков: “Днес ние всички заедно връщаме пламъка в нашия университет.”

Университетът за национално и световно стопанство отбеляза тържествено откриването на 101-вата академична година.

На официалната церемония, проведена в аула “Максима” и излъчена онлайн, присъстваха академичното ръководство, преподаватели, студенти, служители и гости. 

Да открие академичната година бе поканен проф. д.х.н. Николай Денков – служебен министър на образованието и науката.

(от ляво надясно : проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Общото събрание на УНСС, чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков – служебен министър на образованието и науката, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на УНСС, проф. д-р Борислав Борисов – почетен ректор на УНСС и Ангел Стойков – председател на Студентския съвет при УНСС)

Официалната церемония бе открита от ректора на УНСС – проф. д-р Димитър Димитров, а приветсвия поднесоха Ангел Стойков – председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев – председател на Национално представителство на студентските съвети и още, проф. д-р Борислав Борисов – почетен ректор на УНСС и проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Общото събрание на УНСС.

Председателят на Студентския съвет изрази радостта си от факта, че учебната година започва присъствено, като сподели, че пламъкът на университета се е върнал с присъствието на студенти, преподаватели и служители в коридорите на УНСС.  „Скъпи първокурсници несъмнено Вие сте направили най–добрия избор да бъдете част от вековната история на УНСС. Бъдете горди от това и дерзайте към нови знания. Вие ще се обучавате в най–добрия икономически университет, ще срещнете най–добрите преподаватели, ще бъдете в най–добрите условия за живот в студентските общежития, защото Вие, драги първкокурсници, сте най–добрите“ – така Ангел Стойков се обърна към новоприетите студенти. Той сподели, че през настоящата година Студентският съвет чества 30 години от създаването си и обърна внимание на направеното от Студентския съвет през изминалата година.

Председателят на НПСС Даниел Парушев заяви уважението си към преподавателския състав, ректорското ръководство и целия академичен състав за бързата адаптация, която са постигнали въпреки трудностите и предизвикателствата, очакващи се и тази година.

Той се обърна към първокурсниците с думите:

“Колеги, за вас това е едно ново начало. Днес Вие трябва да подходите изключително сериозно, защото ученическото във вас приключи. Днес Вие всички сте с равен шанс. От утре всичко ще бъде във Вашите ръце, защото Вие имате достъп до преподаватели, които могат и знаят. Можете да грабите и да черпите от техните знания. Акцентът и равносметката на един преподавател, че е добър, се познава по това колко успешни студенти има след това. Аз смятам, че Вие ще бъдете успешни.“ В края на своето приветствие той сподели мисъл на академик Антон Дончев: „Търсете и ще намерите. Учете и ще дочакате.“

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че се гордее с постигнатото в университета през изминалата година в обстановка на пандемия, когато всички преподаватели, служители и студенти са успели да преминат през личната си трансформация и адаптация на новата реалност. Той допълни, че въпреки трудните времена, интересът към УНСС и приемът на бакалаври и магистри се е задържал, а дори е надвишен.
С приветствие се обърна към студентите:

“Скъпи студенти, пожелавам Ви годините, прекарани в УНСС, да Ви подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправите, и да Ви изградят като образовани граждани на света, активни и отговорни за бъдещето. УНСС доказа, че има потенциал да се справи с изпитанията, Вие също. Духът прави силата! На добър час! ”

Служебният министър на образованието и науката проф.Николай Денков акцентира върху възможностите на хората да преодоляват кризите в живота им, като комбинират знания „чрез екипи, чрез различни експерти от най-различни научни области“. Вторият акцент в речта му бе относно развитието на науката в живота на хората, която ги изгражда.“Тук са бъдещите управленци, бъдещите хора, които ще вземат решенията в България. Сред вас са бъдещите министри, бъдещите предприемачи, бъдещите водещи примери в българската икономика, бъдещите съветници на стопанските и нестопанските организации , които ще вземат най-важните решения в България и ще предопределят нейното бъдеще.“ Така описа чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков студентите на УНСС и добави: „Надеждата е във Вас! Вие сте бъдещето!”

Почетният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов спомена за възможността на университета да навакса с всичко онова, което са успели постепенно да натрупат традициите и работата в научните направления през годините в областта на икономическата наука. Той пожела:

“Успех на всички! Поставяйте си високи цели, ако искате да растете. Вие можете!”

Председателят на Общото събрание на УНСС проф. Лалко Дулевски постави въпроса защо е приет девизът „Духът прави силата“. А отговорът му беше, че още по времето на Стефан Бобчев при основаването на УНСС именно духът е бил способен да възстанови България. Той допълни, че корените на българският дух са в просветлението, в знанието и в науката, а тази визия се следва вече 101 години. В това отношение отбеляза:

“Пандемията ни даде добър урок и ни показа колко нужни сме един на друг и колко много сила и енергия има, когато сме заедно. А онова, което толкова силно ни обединява, е духът на нашия университет. който нашите предшественици ни завещаха.” Към първокурсниците добави: „Бъдете горди, че прекрачвате прага на този университет и ставате част от неговата вековна история и традиция.“

По традиция присъстващите поздрави и първокурсничка – Симона Николова от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, за която УНСС от днес става втори дом. Тя изрази мнението си:

“Само от нас зависи да създадем едно сплотено студентско семейство, което ще направи дома си такъв, какъвто всеки иска – с една обща цел, споделени емоции и жажда за знание. Дом, в който всеки ще намери своето уникално място.” Завърши с пожеланието за добър час на всички преподаватели и студенти.

След тържественото откриване Студентски съвет, заедно с ректорското ръководство, поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на университета.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС