МИФ 2021: Икономическият преход в България – уроците, които взехме. Ден първи

Осемнадесетото издание на тридневния Младежки икономически форум (МИФ) 2021, организирано от Студентския съвет, по случай 30-годишнината му, беше открито днес хибридно – в аула „Максима“, платформата MS Teams и на живо в социалните мрежи на университета. Темата на тазгодишният форум е „Икономическият преход в България – уроците, които взехме“. В първия ден гост-лектор беше доц. д-р Пламен Орешарски, политик, финансист, преподавател в УНСС и НБУ и бивш министър-председател на Република България.

Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, ректорът проф. д-р Димитър Димитров,
доц. д-р Пламен Орешарски и г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (от ляво надясно)

„За мен е чест, че откриваме форума с доц. д-р Пламен Орешарски, който е и наш преподавател затова за нас е гордост, че той ще сподели вижданията си  за предходните 30 години. Горд съм и от факта, че въпреки затруднената обстановка, в която се намираме, имаме възможност да организираме събитието хибридно. Още веднъж показваме, че успяваме да се адаптираме бързо и да реализираме поставените задачи в началото на годината“, подчерта Ангел Стойков (на снимката долу).

Ректорът приветства участниците във форума и подчерта, че това е една прекрасна инициатива с много подходяща тема. „Защото присъстват млади хора, които само са чували за прехода в България, но сред аудиторията има и такива, които са изживели икономическия предох за тези 30 години. Важно е да се направи преглед на случилото през годините, за да не повтаряме грешките си и да не учим едни и същи уроци през цялото време“, отбеляза проф. Димитров и добави: „Уважаеми млади колеги, очакват ви интересни моменти, възползвайте се от възможността да задавате въпроси и да комуникирате с хората, които участват в дискусията днес, те са работили активно в управлението на държавата и има какво да научите от тях“.

Проф. Димитров

Проф. Димитров връчи на Студентския съвет почетния знак на ректора на УНСС по повод годишнината на организацията.

„Тази годишнина е повод не само да си спомним за уроците от миналото, но и повод да отбележим, че Студентският съвет при УНСС също отбелязва 30 години от основаването си. Това е призвание за цялостния принос в развитието на нашия университет и за всички хубави и градивни неща, които Студентския съвет прави“, подчерта ректорът.

При откриването с приветствие се обърна и Даниел Парушев: „За мен е удоволствие да съм на този уникален форум. Ще започна по този начин – преди 30 години група студенти се опитват и се борят за идентичност и студентско самоуправление, което успяват да създадат. 30 години по-късно, част от последователите, които са в момента тук, продължават това, което са извоювали.“ Той отбеляза, че присъствието на доц. Пламен Орешарски е доказателство, че националният елит на държавата е тук и че университетът създава и продължава да създава национални лидери. Г-н Парушев подчерта, че Студентският съвет показва как се правят събития по време на кризи.

Г-н Даниел Парушев

„Последните 30 години са период, в който страната ни премина през много тежки изпитания. През това време допуснахме много грешки, но отбелязахме и постижения. Важно е младите хора да се интересуват и да бъдат в крак с икономическите тенденции на страната си, както миналите, така и настоящите“, отбеляза доц. Орешарски по време на откриването. Той изнесе лекция и обсъди с участниците във форума важни въпроси относно мащабните социално-икономически и обществени реформи в последните три десетилетия, успешните решения и отговори на сложните предизвикателства и капацитета за отстраняване на неефективности.

доц. д-р Пламен Орешарски

В края на първият ден от МИФ, лекторът беше посрещнат с множество въпроси, както от социалните мрежи, където течеше лайф стрийм на събитието, така и от присъстващите в залата. Засегнати бяха теми относно водещите икономически сектори в България, състоянието на страната спрямо промените и прогнозите за бъдещото развитие.

По време на лайф предаването в социалните страници на университета доц. д-р Пламен Орешарски показа интересна презентация с опорните точки на лекцията си

Сред присъстващите в залата бяха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти и представители на Студентския съвет.

От името на Студентския съвет Ангел Стойков връчи на доц. д-р Пламен Орешарски почетен плакет за  значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ. Лекторът остави послание в Почетната книга на Студентския съвет.

„Скъпи колеги, за мен е удоволствие да направя това приветствие и да пожелая да бъдете все така будната съвест на обществото. Пожелавам също да направите всичко това, което моето поколение не успя –  да постигнем мечтата за един по-добре устроен свят“, гласи посланието в Почетната книга.

Почетен плакет за  значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ получи и зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова.

За мен е удоволствие да работя активно със Студентски съвет през последните 2 години. Нашият университет винаги е обучавал политическия и бизнес елит на страната. Смятам, че тук стоят и още бъдещи такива представители, чиито имена един ден ще стоят на нашата Стена на славата. Радвам се, че в тези трудни времена на COVID криза СС успя да реализира планираните си събития. Това го отдавам от една страна на знанията и уменията им, но от друга и на техния оптимизъм, защото оптимистите винаги в трудностите виждат възможности, за разлика от песимистите, които във всяка възможност виждат трудности“, подчерта проф. Стоянова.

На края на първия ден на МИФ 2021 Ангел Стойков благодари на присъстващите и припомни, следващите 2 дни на форума също ще изненадат с интересни гости.

Запис на днешното събитие можете да гледате във видеото.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС