Студентският съвет отбеляза 100 – годишнината от създаването на УНССДнес нашият университет отбелязва 100 години от създаването си. По случай празника Студентският съвет заедно с ректорското ръководство и Националното представителство на студентските съвети поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС.

Поднасяне на венец от Студентски съвет при УНСС

Цветя поднесоха представители от Студентския съвет при УНСС, както и представители от Медицински университет София, Технически университет, Международно висше бизнес училище и Училище по архитектура, строителство и геодезия.

Даниел Парушев – председател на Национлано представителство на студентските съвети в България и Видин Кирков – главен секратар на НПСС
Студентски съвет при УНСС и НПСС

На тази дата през 1920 г. проф. Стефан Бобчев, първи ректор на университета и 11 интелектуалци решават да бъде основан Свободен университет за политически и стопански науки. Създаден на 5 юли 1920 г. със заповед на министъра на просвещението Цанко Бакалов Церовски. Със закон от 1940 г., обнародван в „Държавен вестник“ се трансформира в Държавно висше училище за финансови и административни науки, което през 1947 г. се преобразува във Факултет за стопански и социални науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1952г. е възстановена самостоятелността на висшето училище под името Висш икономически институт (ВИИ) и 1953 г. с Указ 89, обнародван във в. „Известия“ се преименува във Висш икономически институт „Карл Маркс“. С Решение на 37-ото Народно събрание от 21 юли 1995 г. се преобразува в Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

Полагане на венци пред паметника на проф. Бобчев

video

Видеообръщение на председателя на Студентски съвет

video

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС