МИФ 2022. Ден 1. Министърът на образованието и науката откри деветнадесетото издание на Младежки икономически форум

Деветнадесетото издание на четиридневния Младежки икономически форум (МИФ) 2022, организирано от Студентския съвет на УНСС, беше открито днес в аула „Максима“. Той започна с едноминутно мълчание в почит на големия български писател Антон Дончев.

В първия ден на форума гост-лектор беше проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието. Той изнесе лекция на тема „Предизвикателствата пред висшето образование в България“. Събитието беше открито от Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС. „19-ти пореден път имаме възможността да открием форума, чиято задача е да срещне хора от бизнеса и политически елит със студентите на УНСС. Преди две години се изправихме пред едно предизвикателство, което промени живота на всички ни. За първа година след пандемията от Ковид ние имаме възможност отново да напълним Аула Максима“, каза Ангел Стойков.

Ректорът на УНСС – проф. Димитър Димитров отбеляза, че Младежкият икономически форум дава възможност на студентите да участват в една ползотворна академична дискусия. „Това събитие дава възможност на нашите студенти да чуят от първа ръка как се развиват икономическите и социални процеси в страна. В ситуация, в която имаме проблеми с устойчивостта на лидерството, мисля, че УНСС доказва обратното – ето го лидерството и на студентите, които организират този форум, и на преподавателите, които им помагат за него. Историята доказва, че силните и мъдри лидери се раждат именно във времена на  криза “, добави проф. Димитров.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети в Република България – г-н Даниел Парушев отбеляза, че форумът се е превърнал в запазена марка на Студентски съвет при УНСС, като добави: „Щастлив съм, че Студентските съвети в България намират подкрепа и разбиране в Министерството на образованието и науката. Именно проф. Пенов, в качеството му на изключително компетентен специалист, е идеалният гост за откриването на събитието.“

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов посочи, че визията, която се оформя пред образователната система у нас като цел през 2030 г., е всички български младежи да завършват училищно образование като функционално грамотни, иновативни и социално отговорни граждани, мотивирани да изграждат своята компетентност през целия живот. „В областта на висшето образование трябва да посочим приетата стратегия за развитието на висшето образование в България за периода 2021-2030 г. с решение на Народното събрание. В стратегията са залегнали неговите основните приоритети. Сред тях са разработване на устойчив механизъм за установяване на съществуващите и създаването на нови учебни програми, въвеждане на съвременни, гъвкави и ефективни методи на обучение, подобряване на организацията и ефективността на обучение, интернационализация и включване в международни образователни и научни мрежи, стимулиране на участието на млади преподаватели, активизиране на научната дейност, изграждане на ефективна връзка образование – наука –  бизнес, повишаване на ролята на висшето училище като регионален фактор, подобряване на системата за акредитация“, каза министър Пенов. Той получи почетен плакет от Студентски съвет за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ.

На престижния форум присъстваха още г-н Даниел Парушев, председател на Национално представителство на студентските съвети, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева,  председател на Синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана  Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, преподаватели и студенти.

Младежкият икономически форум продължава до 27 октомври 2022. Утре лекция ще има президента Росен Плевнелиев (2012-2017). На 26 октомври пред студентите ще говори доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, а на 27 октомври –  вицепремиерът Атанас Пеканов.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС