МИФ 2022. Ден 2. Президентът Росен Плевнелиев изнесе лекция за лидерството

С лекция на президента Росен Плевнелиев (2012-2017) продължи втория ден от деветнадесетото издание на четиридневния Младежки икономически форум (МИФ) 2022, организирано от Студентския съвет на УНСС. Тя беше на тема „Бъдещето на лидерството – силни или мъдри лидери. В хода на срещата стана ясно, че лекция на тази тема президентът Плевнелиев е изнесъл и пред студенти в „Харвард“.

Кристиян Маджуров, президент на Алумни клуб към Студентски съвет при УНСС, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, Росен Плевнелиев, ректор, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, д-р Даниел Парушев, председател на Национално представителство на студентските съвети (от ляво надясно)

„Радостен съм, че Студентската организация и Алумни клубът към нея показват своето партньорство чрез вторият ден на Младежкият икономически форум. Днес всички имам възможността да се срещнем с един изключителен политик доказал се във времето. Удоволствие е за нас г-н Плевнелиев да бъде наш гост!“ – така откри събитието председателят на Студентски съвет при УНСС – г-н Ангел Стойков.

„Поздравявам нашия Студентски съвет за усилията, които полага за организирането на този форум с толкова интересни събеседници“, отбеляза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и разказа за познанството си с президента Плевнелиев още от времето, когато е бил министър на регионалното развитие и е успял да намери работещо решение за довършването на автомагистрала „Тракия“ чрез лотове.

„Във времена на криза е привилегия да можем да чуем точно Росен Плевнелиев – човек, който може да ни запознае с тенденциите в развитието на България“, каза на откриването на форума д-р Даниел Парушев председател на Национално представителство на студентските съвети.

„Радвам се, че Студентският съвет ни послуша и покани г-н Плевнелиев да бъде гост на Младежкия икономически форум. Той има много какво да ви разкаже като личност, търсен на европейската сцена“, сподели Кристиян Маджуров, президент на Алумни клуб към Студентски съвет.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева,  председател на Съвета на настоятелите в УНСС и председател на Синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС също изказа своите поздравления към организаторите.

„Г-н Плевнелиев беше първият министър на регионалното развитие, който призна инфраструктурните проекти за сградния фонд на висшите училища като важна и неотменна част от европейските проекти, които се предоставиха на дванадесет ВУЗ-а, сред които беше и УНСС“, сподели доц. Вълчева.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че самият той може да почерпи енергия и мъдрост от самите студенти.

„Мъдростта е по-важна от силата. Правилният подход да успеете е много по-важен от еднократното отиграване на ситуацията“, каза той в началото на лекцията си.

Държавният глава обясни на студентите, че цял живот мисли върху това кой е правилният подход да успееш. „Трябва да бъдете отворени към съдбата. Когато тя ви подава ръка, да я поемете, така че да стане промяната“, сподели той. И допълни, че въпреки това, че е работил в чужбина, винаги е искал да се върне в България, защото тя му е дала всичко – любов, деца и възможността да бъде един от големите мениджъри в страната, да бъде обществено активен като министър на регионалното развитие и президент.

„Ако продължаваме с подхода на силни лидери, които се заиграват с обществото, без да дават цялостни решения, можем да се окажем сами и изолирани, на собствена скорост някъде в периферията и на геополитиката, и на Европа. Това е смъртно опасно за нашата демокрация“, каза Росен Плевнелиев, който в момента е главен преговарящ в екипа по съставяне на правителство в България.

Президентът Плевнелиев написа следното в Почетната книга на Студентски съвет към УНСС: „Скъпи приятели, за мен е чест да бъда заедно с вас по пътя на европейското и демократично развитие на България. Само заедно ще успеем!

На втория ден от провеждането на Младежкия икономически форум присъстваха още проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международното сътрудничество, преподаватели и студенти.

доц. Лиляна Вълчева, доц. Янко Христозов, проф. Цветана Стоянова (от ляво надясно)
Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС