Българката, която изкачи Еверест – Силвия Аздреева, гостува в нашия университет

На 15 ноември, в Малка конферентна зала, се проведе среща-дискусия, организирана от Студентския съвет при УНСС, с г-жа Силвия Аздреева – втората българка покорила Еверест и първата, изкачила връх Лхотце – четвъртия най-висок връх на Земята и то в рамките на 27 часа.

Събитието беше открито от Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС: „Невероятно постижение, което заслужава почит и възхищение от наша страна. Примера на младите успели е най-правилния път за нашите студенти. История за силата на една жена. “, каза г-н Стойков.

Заместник-ректорът на УНСС – проф. др. Цветана Стоянова отбеляза, благодарение на Студентския съвет, студентите на УНСС имат възможност на студентите да се срещнат с едни от най-интересните хора от нашето време. „Студентите ни имат възможност днес да се докоснат до волята на един човек за постигането на невъзможното. И всички трябва да се поучим от това, че с достатъчно желание можем да покорим света или най-високия връх на Земята. Едно такова предизвикателство може да оформи една интересна личност, с която всички имаме възможност днес да се срещнем. За мен ще огромно удоволствие да разбера каква история се крие зад един Човек, който не се предава пред трудности. “, добави проф. Стоянова.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети в Република България – г-н Даниел Парушев отбеляза, че форумът се е превърнал в запазена марка на Студентски съвет при УНСС, като добави: „Силата на една жена – за много кратък период Тя изкачва 2 върха. Пример за всички млади момичета, как може да изглежда една дама и каква мотивация може да притежава. Силвия Аздреева ще остане историческа личност. “

Евелина Николова – български състезател по борба, бронзов медалист от летните олимпийски игри в Токио през 2021 година и също като Силвия Аздреева – почетен гражданин на Петрич, бе гост на събитието, като поздрави колегите за интереса им към спорта и състезателния дух.

„Еверест – Лхотце? – Жена? – Невъзможно!“, започна презентацията представена пред студентите от страна на г-жа Аздреева. Тя сподели с присъстващите на събитието истории за пътя, предизвикателствата, трудностите, болката и щастието, които са я съпровождали през времето, до достигането на заветната цел. „Ключът към успеха е волята. Освен това и екипа, от който си част.“. След края на лекцията, българската алпинистка, бе наградена с почетен плакет от Студентски съвет при УНСС.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС