Шесто издание на „Кариера УНСС 2022“ – успешен старт за студенти и компании

За шести пореден път Студентският съвет, съвместно с Rabota.bg, организира форума „Кариера УНСС 2022 г.“, който дава възможност на студентите да се срещнат с водещите работодатели у нас.

Събитието се проведе на 27-ми април в изцяло присъствена форма във фоайето на УНСС. Над 40 фирми имаха възможността да презентират пред студентите позициите, които предлагат, както и да намерят своите качествени кадри в тяхно лице. Студентите на УНСС от своя страна получиха шанс да разговарят с бъдещите им работодатели и лидери. Идеята на проекта е да се създадат реални предпоставки за ускоряване на връзката между бизнеса, университета и професионалното развитие на студентската общност на УНСС.

Събитието бе открито в зала „Тържествена” от председателят на Студентския съвет – г-н Ангел Стойков, заместник-ректорът  на Университета за национално и световно стопанство – проф. д-р Цветана Стоянова, председателят на Националното представителство на Студентските съвети – г-н Даниел Парушев, директорът на Междууниверситетски център за развитие на кариерата – г-н Атанас Домитров и проджект мениджъра на Rabota.bg – г-жа Анета Христова.

Г-н Ангел Стойков откри форума „Кариера УНСС 2022“ като изрази радостта си от факта, че университетът отново посреща водещите работодатели присъствено във фоайето на УНСС.

„Изключително съм щастлив да видя как нашият университет заживя и се изпълни със студенти, жадни за нови знания и за възможности, които представителите на фирмите ще им предложат, след толкова дълго време в пандемична обстановка и онлайн обучение“. Той сподели, че оценява ползотворното партньорство с Rabota.bg, което предоставя безброй много възможности на студентите. „Сигурен съм, че с подобен тип събития, връзката между бизнеса и нашият университет ще се скъсява крачка по крачка и ще покаже, че УНСС е бизнес висше училище №1 в България.“ Г-н Стойков е убеден, че и компаниите ще останат удовлетворени от студентите, с които ще се срещнат. „Те са подготвени, знаещи, можещи и амбицирани и ще отговорят на търсения от компаниите профил. А студентите ще намерят търсеното и желано работно място.“

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики приветства участниците във форума от свое име и от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров, под чийто патронаж се провежда събитието. „За мен е удоволствие да съм тук сред вас, да видя пълна зала „Тържествена“ и да открия шестото издание на „КАРИЕРИ УНСС – 2022“. През последните 6 години нашите добри взаимоотношения с Rabota.bg доведоха до това над 3000 студенти да започнат работа след среща със специалистите от HR отделите на компаниите“.

Тя уточни, че „неслучайно Rabota.bg избира Университета за национално и световно стопанство, който няколко поредни години е избиран за най-добър университет според работодателите – безспорно признание за качествата, които студентите притежават“.

Наблегна и на това колко „важно е за студентите да се докоснат до бизнеса в реална среда и да се ориентират към правилната професия за себе си.”

Проф. Стоянова пожела на търсещите работа да намерят такава, която им харесва, и така никога няма да им се налага да работят.

Г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, адмирира организаторите на събитието за това, което са постигнали след период на пандемиологична обстановка: „За пореден път се убеждавам, че Студентският съвет при УНСС работи активно за интереса на студентите и за тяхното израстване и развитие. Студентският съвет на УНСС е най-добрият в страната и в него участват най-добрите студенти“, подчерта г-н Парушев. Той уточни, че на събитието има 40 компании, което е предпоставка за добре свършена работа и студентите ще могат да се срещнат с реалния бизнес.  

Г-н Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, благодари на ръководството за предоставената възможност подобни форуми да бъдат осъществявани и поздрави Студентски съвет за положените усилия по организацията им. „Бизнесът вече е жив, студентите – духа на университета, са тук. Студентският съвет и Rabota.bg дават възможност на младите хора да намерят своя път на успеха.“ Той уточни, че след пандемията се забелязва ръст на обявите за работа в Кариерния център, което показва, че на пазара има глад за образовани и качествени кадри, „и какво по-добро място от УНСС да се намерят най-добрите“, допълни той. „Ако мога да направя референция към девиза на университета „Духът прави силата“, днес в УНСС намират място и „КАРИЕРИ УНСС – 2022“ и „Университетската седмица на книгата“ – нещо изключително интересно, което не се е случвало в друг университет. Той се обърна към студентите: „Ако форумът е време, то днес е вашето време“. А на компаниите пожела да намерят най-добрите си служители.

Г-жа Анета Христова, мениджър на Rabota.bg, изказа благодарност към УНСС и специално на Студентския съвет и Кариерния център, които са основната причина това събитие да се организира за шести пореден път. „През годините хиляди студенти са успявали да намерят работа и кариерен път на базата на това, че са били част от събитието. Преди 3 години на издание на това събитие успях да намеря своята работа“, сподели г-жа Христова. Тя апелира студентите и работодателите да бъдат активни в търсенето. „Пожелавам успех на студентите, които искат да открият своята мечтана работа, и на работодателите, които търсят своите нови и млади служители. Всичко е във вашите ръце.”

„КАРИЕРИ УНСС – 2022“ събра на едно място големи български и международни компании, предлагащи стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори. Компании от сферата на ИТ, консултантски фирми, рекламни агенции, производители, търговски фирми, финансови институции, банки и телекомуникации участваха в събитието.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС