Студентският съвет отбеляза с тържествена церемония своята 30-годишнина

На 6 октомври в аула „Максима“ Студентският съвет при УНСС отбеляза своята 30-годишнина с официална церемония. Събитието проследи историята на Съвета от създаването му до днес. Сред гостите присъстваха г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, проф. д-р Димитър Димитров, главен секретар на Съвета на ректорите и ректор на Университета за национално и световно стопанство, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншов синдикат ВОН-КНСБ, г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, г-н Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, както и над 30 представители на Студентските съвети от цялата страна.

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на почетния професор и омбудсман на УНСС проф. д-р Благой Колев, който ни напусна на 01 октомври 2021 г.

Официалната част на събитието откриха г-н Ангел Стойков и проф. Димитър Димитров.

„Щастлив съм, че имаме възможността заедно с всички председатели за пръв път да се съберем на една сцена. Горд съм, че студентската организация през всичките тези тридесет години винаги е утвърждавала студентското самоуправление, била е за пример и е считана за една от най-активните в страната“, отбеляза председателят на организацията и благодари на присъстващите гости в залата, както и на всички, взели участие в организацията на събитието.

„Духът прави силата. Нашите студенти, нашият Студентски съвет олицетворяват точно този дух. Минаваме през труден период и се нуждаем от това да бъдем заедно и да се справяме с предизвикателствата на университетския живот. Благодаря на всички за усилията, които полагат и са полагали през годините“, посочи в приветствието си ректорът на УНСС.

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова се обърна към студентската общност с думите: “Студентският съвет е не само организация, той е душата на този университет. Вашата история е историята на демократичния преход на страната. Г-н Стойков, вие казвате, че организацията е ковачница на умения и качества, но не е само това, тя е и кауза. Благодарение на Вас УНСС е сред първите три най-желани висши учебни заведения в страната и част от ENGAGE.EU. Свободата е втъкана в ДНК-то на този университет още при създаването му с неговото име Свободен университет за политически и стопански науки“.  Г-жа Илияна Йотова удостои Студентския съвет с почетен плакет на вицепрезидента на Република България.

Проф. Герджиков пожела на студентите да не спират да бъдат активни, тъй като не е тайна „че представителите на Студентският съвет са едни от най-изтъкнатите обществени и политически дейци“. 

Председателят на НПСС Даниел Парушев изрази огромното си удоволствие да присъства на събитието като представител на организацията: „Тя ми даде много, тя ми е в сърцето. Уникално чувство е да си бил част от тази организация, а още по-уникално е да си част от нея. Благодарение на Студентски съвет станахме много по-разумни и по-мислещи, което ни направи добрите герои“. Г-н Даниел Парушев награди студентската организация с почетен плакет от името на Изпълнителният съвет на НПСС.

Доц. инж. д-р Лиляна Вълчева благодари за студентската активност. „Студентският съвет е един от най-устойчивите мостове, който се гради в университета, той е връзката между студентите и преподавателите. Бъдете здрави, мъдри, свободни и устойчиви във времето.“

Историята на Студентския съвет беше представена с кратко видео за всеки един мандат от създаването на организацията през 1991 г. 

Първият председател на Студентския съвет, г-н Георги Петров, мандат 1991-1993 г., бе и първият поканен и награден на сцената. 

„Изключително съм горд, че преди 30 години поставихме основите на Студентски сенат и се радвам, че колегите продължават с чест и достойнство нашето дело. Искам да ви пожелая още дълги, дълги години да участвате така активно в живота на университета и да се реализирате като професионалисти.“

Представени и наградени бяха всички мандатоносители от 30-годишната история на организацията: Емил Зарков, Николай Леков, адв. Георги Ненков, Константин Арабаджиев, Стоян Трайков, Тодор Гунчев, доц. д-р Драгомир Стефанов, Мартин Стефанов, д-р Калоян Димитров, д-р Антоан Шотаров, Денис Димитров, Кристиян Маджуров, Ангел Стойков.

Г-н Емил Зарков, мандат 1993–1993 г.

Г-н Зарков не успя да присъства, но изпрати видео поздравление към Студентския съвет: „Вие живеете в бурни и интересни времена, но силата на студентския дух тогава, сега и винаги ще побеждава.“

Г-н Николай Леков, мандат 1993– 1994 г.

„Това място за мен е свързано с много спомени. От тук, от това учебно заведение е стартирало студентското самоуправление, което винаги е било морален стожер на всяко общество.“

Адв. Георги Ненков, мандат 1994 – 1995 г.

„Бъдете здрави, все така успешни и дейни. Нека силата и духът на университета бъдат винаги с вас.“

Г-н Константин Арабаджиев, мандат 1995 – 1998 г.

„Тук е и мястото да благодарим на ръководствата на университета през годините за цялата подкрепа и напътствия, а на студентите пожелавам успешна реализация и никога да не забравят от къде са тръгнали.“

Г-н Стоян Трайков, мандат 1998 – 2000 г.

Г-н Трайков беше възпрепятстван и не успя да присъства на събитието, като почетния плакет беше получен от неговия племенник, учащ в УНСС.

Г-н Тодор Гунчев, мандат 2000 – 2003 г.

„Трябва да се гордеем, че сме били част от Студентския съвет при УНСС. Най-хубавите ми спомени са свързани с него. Всичко това, което ми се случи тук, ме изгради като човека, който съм – успешен и добър.“

Доц. д-р Драгомир Стефанов, мандат 2003 – 2005 г.

„Целият ми съзнателен живот е свързан със Студентския съвет и УНСС. Хората преди мен проправиха пътеката, по която ние стъпваме и до днес. Важно е да отбележа, че за тези години съветът успя да излъчи трима представители за председатели в НПСС. А самият факт, че някои от събитията се запазват и до днес, след 10-15 години, показва приемственост, което е много важно за успехите на една организация.“

Г-н Мартин Стефанов, мандат 2005 – 2009 г.

Г-н Мартин Стефанов не успя да присъства, но д-р Илия Гътовски, секретар в същия мандат, не пропусна да поздрави организацията: „Студентският съвет освен приемственост носи и приятелства, които изградихме през тези години. Съветът е активен не само в университета, а и на национално ниво.“

Почетен плакет получи и доц. д-р Даниел Йорданов, бивш председател на НПСС, мандат 2006 – 2008 г., за принос и утвърждаване на студентските политики.

Д-р Калоян Димитров, мандат 2009 – 2013 г.

„Хората, които са допринесли тогава, по онова време, носят тази чест за мен тук и сега. Искам да благодаря на колектива, част от моя мандат, точно за това.“

Д-р Антоан Шотаров, мандат 2013 – 2015 г.

„Всички ние трябва да бъдем благодарни на хората преди нас. Те са ни дали базата, над която да градим. Искам да пожелая на настоящия мандат на Съвета да бъде борбен като тях и устойчив, за да надгражда.“

Г-н Денис Димитров, мандат 2015 – 2017 г.

„30 години е много време. Благодарим на основателите на тази организация, които ни дадоха възможност да отстояваме студентските политики и думите ни да бъдат чувани.

Г-н Кристиян Маджуров, мандат 2017 – 2019 г.

„Студентският съвет е стожер за изграждане на кадри. Обръщам се към настоящите и бъдещите му  членове  – дерзайте, бъдете диалогични и се стремете към развитието на организацията. Тя има много какво да ви даде.“

Г-н Ангел Стойков, мандат 2019 – наст.

„След речта на всеки един от председателите, чувството ми за отговорност ставаше все по-голямо. Горд съм от историята на организацията. Тя е родила изключително добри политики за отстояване на студентските права и страхотни инициативи, които се провеждат и до днес. Не е въпросът да си член на тази организация, въпросът е да я чувстваш вътре в себе си и да бъдеш отговорен към нея“, посочи Ангел Стойков.

Той връчи на проф. Димитър Димитров и г-н Даниел Парушев почетни плакети за техния принос и подкрепа към Студентския съвет при УНСС.

Вицепрезидентът и всички председатели бяха поканени на сцената заедно, където за отбелязването на годишнината бе поднесена торта „30 години СС УНСС“ с 30 свещи. 

Поздравителни адреси по случай годишнината на организацията бяха получени от десетки ректори на ВУ и председатели на Студентски съвети в страната и катедри в УНСС. 

Водещи на събитието бяха телевизионната звезда и модел Гери Дончева и гл. ас. д-р Владо Димов, преподавател в Музикалната академия. В развлекателната програма се включиха АФА „Иван Тодоров“ и Лилия Семкова, изпълнителка на народни песни и бивш член на Студентския съвет.

Събитието продължи с коктейл комплимент към гостите и тържествена заря.

Галерия

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС