Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, бе вторият гост на форума „Младежки икономически форум 2023“

Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС и бивш министър на образованието, изнесе публична лекция  по време на Двадесетото юбилейно издание на Младежки икономически форум 2023, организиран от Студентски съвет при УНСС и Националното представителство на Студентските съвети.

„Това е най-мащабното събитие, което се организира в продължение на 20 години от Студентски съвет при УНСС и Националното представителство на Студентските съвети, и то с участието на политици и държавници от най-висшия ешелон на българската държава и бизнес. Темата на тазгодишния форум „България в еврозоната – перспективи и предизвикателства пред младите хора“ е изключително актуална и вълнува както академичните среди, така и обикновените граждани.“ – каза Илиян Чабуклийски при откриването на форума.

Даниел Парушев представи гост-лектора Красимир Вълчев като един от най-компетентните хора в областта на образованието в България, бивш главен секретар на Министерство на образованието и науката и бивш министър на образованието, депутат в няколко народни събрания и председател на Комисията по образование и наука в сегашното Народно събрание. „По негово настояване започна програмата за санирането на студентските общежития и сега чрез неговата парламентарна група в НС отново се повдигна тази тема за 2024-2026 г. Той е главният виновник за всичко, което се случва за подобряване на битовите условия на студентите“ – каза Даниел Парушев.

„Неслучайно Младежкият икономически форум се провежда в УНСС и то на такова високо ниво. Нашите студенти го заслужават. Нашият университет го заслужава. Вчера форумът беше открит от министър-председателя, днес министри и депутати ни гостуват“, каза ректорът на УНСС.

В публичната си лекция Красимир Вълчев говори по темата „Висше образование и еврозона“, като се върна 34 години назад във времето, когато пред младите хора не е имало възможностите, които се появяват днес. Според него днес младите хора имат голям избор. Те живеят в един все по-глобален и наднационален свят. „Влизайки в еврозоната ние ще влезем в най-тесния кръг на европейска интеграция. Преките ползи са много, но по-значими са косвените ползи – ние ще бъдем припознати като част от ядрото на ЕС. Все повече ще мислим през призмата на ЕС, ще го чувстваме като нещо близко, с възможности за учене. През 2017 г. се взе решение за създаване на европейски университетски мрежи, един по-глобализиран пазар на висше образование с обединение на ресурси и на преподаватели. УНСС беше един от първите университети в България, който се включи в Европейската университетска мрежа, за което ви поздравявам. Висшето образование става все по-достъпно и все по-малко елитарно. Един студент има достъп до преподаватели от различни страни, интеграцията в образователните системи ще се задълбочи“, каза Красимир Вълчев.

В проведената дискусия бяха засегнати проблемите на висшето образование в България, липсата на достатъчно финансиране, демографската криза, големият брой висши учебни заведения, недостатъчното търсене на качество, липсата на национална програма за дигитализация, проблемите с визите за чуждестранните студенти.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС