Студентският съвет и НПСС почетоха паметта на Апостола на свободата

Студентският съвет при УНСС, съвместно с Националното представителство на студентските съвети в Република България поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Апостола на свободата в деня на 148-та годишнина от обесването на Васил Левски.

В словото си председателят на Студентския съвет Ангел Стойков заяви:

„Днес отбелязваме 148 години от гибелта на един национален герой, който се е превърнал в символ на безсмъртие и свобода. С всяка изминала година ние продължаваме да се възхищаваме на смелостта и родолюбието, които е имал и как е успявал да обединява народа за всеобщата кауза. Трябва да бъдем горди от подвизите на Апостола и никога да не забравяме какво е успял да направи един вярващ човек“.

Студентите почетоха паметта на Апостола с минута мълчание.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. На 27 декември 1872 г.е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, но го гълта, за да го скрие от турците. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик.

Той е осъден на смърт, като присъдата му е изпълнена на 18 февруари 1873 година в околностите на София. Мястото на обесването на Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат и неговия паметник.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС