Студентският съвет при УНСС почете 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата

Отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски. По случай празника Студентският съвет при УНСС поднесе венци и цветя на признателност пред паметника на Апостола на свободата.

На събитието, посветено по повод 147 -та годишнина от гибелта на Апостола на свободата, по традиция бяха поднесени венци и цветя от студентската общност. Председателят на Студентския съвет Ангел Стойков произнесе слово в памет на българския борец за свобода.

„Днес отбелязваме 147 години от момента, в който Васил Левски увисва на бесилото край София и се превръща в символ на безсмъртие и свобода. С всяка изминала година ние продължаваме да се възхищаваме на смелостта и родолюбието, които е имал и как е успявал да обединява народа за всеобщата кауза. Трябва да бъдем горди от подвизите на Апостола и никога да не забравяме какво е успял да направи един вярващ човек .“, посочи в словото си г-н Стойков.

С минута мълчание и поднасяне на цвете  студентската общност почете паметта на Апостола.

Васил Левски е идеолог, организатор и ръководител на българското национално- освободително движение. Известен е и като Апостолът на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България . Пътувайки по страната, той създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е била чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Той е осъден на смърт, като присъдата му е изпълнена на 18 февруари 1873 година в околностите на София. Мястото на обесването на Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат и неговия паметник.

Сайтът се поддържа от администратора на Студентски съвет при УНСС